Jedno velké výročí

V říjnu se bude slavit 750leté výročí smrti sv. Tomáše Akvinského a relikvie světce (lebka) „navštíví” kostely České republiky.

Nastane také vzácná příležitost poslechnout si výklady z jeho filosofického a teologického díla. Po objevu Aristotelovy filosofie se Akvinský stal nejúspěšnějším myslitelem scholastického úsilí definovat pravdy pohanského rozumu, určit hranici mezi vírou a rozumem a doložit jejich význam v kontextu Zjevení. Ve své teologii vycházel z vnitřní jistoty, že lze i zjevené pravdy přesvědčivě obhájit rozumem a na partnerství víry a rozumu rehabilitovat vědecké poznání. Právě toto přesvědčení zajistilo křesťanské civilizaci, že se nestala ideologickou teokracii. „Stvořitel světa nemůže být otcem protichůdných pravd.” V tomto zápase měl Akvinský velkou zásluhu, přispěl totiž také k potlačení manicheismu a platonských teologických spekulací. Říká se, že sv. Tomáš pokřtil Aristotela, on však geniálního filosofa ve skutečnosti korigoval, modifikoval a dokázal vysvětlit i limity řeckého myšlení.

Stal se tak zakladatelem tomismu, realistické filosofie (adaequatio rei et intellectus), jež vychází z původního poznání smyslů, z reálné zkušenosti těch malých jevů světa (Chesterton) a nikoli z údajně vrozených idejí, vždyť Aristotelés byl také první systematický přírodovědec. Sv. Tomáš optimisticky věřil v sílu lidského intelektu, neboť pravda rozumu nemůže logicky protiřečit zjevené pravdě. Existují-li neshody mezi vírou a vědou, jde buď o mylnou často fundamentalistickou interpretaci Písma, jež nutno posuzovat ve světle dalších pravd, nebo o falešnou vědeckou doktrínu, která vytvořila z dočasného empirického poznání dogma. Obraz světa však pominout nelze. „Jak může někdo tvrdit, že nezáleží na představě o stvořeném světě? Kdo má chybný názor o skutečnosti, bude mít falešný názor i o Bohu.”

V poslední době u nás vycházejí nové překlady a komentáře z rozsáhlého Tomášova díla a zdá se, že jsou stále tím nejlepším průvodcem v dnešním náladovém a chaotickém zmatení myslí.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!