Pouť za Královnou Vltavy

V neděli 13. srpna se vydá procesí lodí v doprovodu živé chrámové hudby z Modré loděnice ze Sladovařské zátoky cca dva kilometry po proudu ke kapli Panny Marie Na Rovínku, u které bude slavena od 10 h poutní mše svatá.

Po staletí chodívali poutníci na Slavnost Nanebevzetí Panny Marie do empírové kapličky v místě zvaném Na Rovínku. Stávala na poměrně vysokém kopci. Ovšem když vznikla Slapská přehrada, hladina vody se zastavila až v těsné blízkosti kaple.

Tradice mariánských poutí Na Rovínku byla obnovena v devadesátých letech minulého století. Někteří přijížděli na lodi, někteří auty nebo pěšky. Přesto ta letošní má hned několik výjimečností. „Letos bude první organizované procesí na lodích, nikdy dřív nebyla takto organizovaná pouť na lodích, vorech, kanoích…,“ říká štěchovický farář P. Pawel Adam Debek.

„Lodní procesí poplave z Modré loděnice, ve Sladovařské zátoce, po proudu na levém břehu, na Rovínek, což jsou asi dva kilometry a tam slavnost vyvrcholí,“ říká Zdeněk Bergman, převozník pražský, jehož jméno se pojí i s řadou dalších akcí (např. Slavnosti Navalis). Dodává, že ho těší, že se takto obnovují křesťanské tradice ve středních Čechách. „Na začátku proběhne krátký obřad a požehnání za přítomnosti pana biskupa Zdenka Wasserbauera, který pak pojede s námi na lodi. Na ní bude také hudební doprovod pod vedením svatovítského regenschoriho Josefa Kšici. Vše bude ozvučené, tak, aby hudbu mohli slyšet i lidé z břehu Vltavy,“ říká Zdeněk Bergman.

Pokud se podaří a vše se stihne včas, bude součástí procesí také socha Panny Marie, která pojede na speciální benátské lodi. „Kolik lodí pojede zatím nevíme,“ krčí rameny převozník s tím, že na příští rok se snad podaří sehnat i loď pro ty, kteří žádnou nevlastní. I tak ale tento rok majitelé všech možných plavidel přizvou na paluby známé z okolí.

„Kaplička ještě není opravená, ale jsme rádi, že se to už blíží ke konci. Přijďte se podívat,“ zve mě štěchovický farář. Za poslední rok se podařilo odvlhčit základy, postavit kazatelnu, opravit dveře, udělat novou fasádu… Předcházelo tomu ale mnoho obtíží. „Byly problémy s vlastnictvím kapličky. Po pádu totality ji začali opravovat majitelé housebootů, a tak měli klíč. Ale postupně tam začali dělat sklad, dávali tam potraviny, vejce, na obětním stole bylo pivo… a ještě se tím chlubili,“ popisuje minulost P. Debek s tím, že se a to už nemohl dívat a rozhodl se jednat.

„Ujala se toho obec Slapy a po právní stránce zařídila, aby kaplička patřila jí a pronajala i pozemek od povodí Vltavy, takže pak už nic nebránilo tomu, abychom kapličku opravili,“ říká kněz, který ve Štěchovicích působí už jedenadvacet let.

Vedle toho, že zde bude Panna Maria označena jako Královna Vltavy, bude po poutní mši svaté následovat ještě slavnostní požehnání všech přítomných lodí, které udělí biskup Wasserbauer.

Kateřina Šťastná

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!