Prvotně ošetřit bolavou situaci rozvodu

Ilustrační snímek Pixabay

Mnoho z nich si tu situaci nevybralo, mnozí ji ani nechtěli, možná ji ani nezavinili, ale stalo se to. Jejich manželství nevyšlo. Jenomže jak dál žít v tomto stavu jako křesťan?

Na řadu otázek mohou rozvedení nebo ti, kterým se rozpadá rodina, najít odpověď v Praze – Dejvicích v kostele sv. Vojtěcha na „Setkání pro rozvedené – Jak křesťansky zpracovat rozvod“ a to v sobotu 30. září od 9 do 12 hodin.
„Je to podaná ruka lidem, kteří se ocitli v této situaci,“ přibližuje ředitel Pastoračního střediska arcibiskupství Pražského P. Michal Němeček s tím, že setkání začne krátkou přednáškou tří lidí: církevního právníka ICLic. Mgr. Ondřeje Pávka, který popíše, co znamená civilní rozvod z církevně právního hlediska a co lze v takové situaci dělat, psycholožka Mgr. Anna Wackermannová bude hovořit o psychických dopadech na pár i na rodinu a děti, a P. Michal Němeček krátce pohovoří o tom, co se děje s člověkem a v člověku z duchovního hlediska. Potom budou přednášející k dispozici ke krátkým individuálním hovorům tak, aby přítomní mohli hledat odpovědi na svoje konkrétní otázky.


„Něco zazní v krátkých přednáškách, něco se lidé mohou doptat. Není šance z toho udělat velkou poradnu, ale je šance takto vykrýt rychlé otázky a nasměrovat lidi dál,“ říká P. Michal s tím, že lidé se mohou obracet i na psychologickou poradnu při Centru pro rodinu Apha.
„Je potřeba si uvědomit, že za danou situací mohou být desítky, možná stovky příčin, které poskládaly to, co se stalo a v jeden moment už z toho není východiska,“ říká kněz s tím, že sice na jedné straně máme být věrní Evangeliu, a to v otázce rozvodů hovoří jasně, ale na druhé straně je Ježíš milosrdný ke všem, kdo selhali. „A i když se v takovém momentě ocitne člověk, který osobně neselhal, ale přesto se ocitl se v této situaci, může prosit Ježíše, aby přišel a uzdravil ho a také celou jeho rodinu včetně dětí. I tohle je důležité uvědomovat si, že Bůh přináší uzdravení, že může řešit i situace, které jsou pro nás nepříjemné, nešikovné, nestandardní…“
Setkání „rozvedených“ se v Praze konají každý rok a někteří přicházejí opakovaně, ale jak říká kněz, cílem je především prvotní ošetření bolavé situace. Přicházejí sem lidé, kteří jsou v dané situaci nově, ale i ti, kteří už prošli zneplatněním, nebo ti kteří teprve začínají řešit civilní rozvod, a jsou úplně rozbití. Ale chodí sem i tací, kteří to způsobili a pomalu jim to dochází. Zjišťují, jak ublížili partnerovi i dětem, ztratili přístup ke svátostem, že to není tak jednoduché, jak si mysleli a najednou neví, co mají dělat…
Pro lidi, kteří se v dané situaci ocitli, je „první pomoc“, aby neztratili církevní společenství. „Stává se, že rozvedení mají pocit, jak kdyby byli špinaví, jak když do farnosti už nepaří. Vnímám jako nesmírně důležitou věc, aby si dotyčný uvědomoval, že přes to všechno dál patří do církevního společenství,“ uzavírá P. Michal.
Kateřina Šťastná

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!