Milion dětí se modlí růženec – 18. října

Už tuto středu, na svátek evangelisty Lukáše, proběhne celosvětová kampaň Milion dětí se modlí růženec. Odkazuje se při tom na slova P. Pia z Pietrelciny, že když se Milion dětí bude modlit růženec, svět se změní. V roce 2022 se podle statistik webu www.miliondeti.sk, zapojilo už 871 523 dětí. Kolik to asi bude letos?

Tato modlitební iniciativa, organizovaná Papežskou nadací ACN (u nás známá jako Kirche in Not), je poměrně nová, ale postupně se přidává čím dál víc účastníků. Vše začalo v roce 2005 ve venezuelském hlavním městě Caracas. Několik žen procházelo okolo malé kapličky, u které se skupina dětí modlila růženec. Někteří říkají, že ženy tak intenzivně pocítily přítomnost Panny Marie, až úžasem vykřikly. Později si jedna z nich vzpomněla na slova P. Pia, že pokud se milion dětí bude modlit růženec, na světě bude mír. A začaly vybízet k této modlitbě. Iniciativa se rychle rozšířila po Venezuele a brzy i do celého světa, a tak se už tradičně schází děti ve školách, farnostech, společenstvích, rodinách i kdekoliv jinde, aby se spojily k modlitbě růžence za mír ve světě.
Páter Pio, který zažíval velké útoky ďábla, a jehož často nazývali „živým růžencem“, hovořil o růženci jako o „zbrani, se kterou se vyhrávají bitvy“. V předvečer svého odchodu z tohoto světa ve své závěti napsal: „Milujte Pannu Marii a starejte se o to, aby byla milována. Stále se modlete růženec!“


Právě v této době, kdy ve světě panují války a nepokoje, je obzvlášť naléhavé, využívat tuto zbraň. Pokud se budeme modlit s důvěrou dítěte, je úplně jedno, že už nám není deset, ale třeba čtyřicet nebo padesát.
Papež Jan Pavel II., který byl sám hluboce oddaný Panně Marii, mnohokrát povzbuzoval k modlitbě růžence.  Hovořil o něm mj. jako o účinné pomoci v boji proti ničivým následkům krize rodiny, která je stále více ohrožovaná rozpadem v ideologických i praktických rovinách.
Také papež Benedikt XVI. Vybízel věřící k zintenzivnění zbožné praxe svatého růžence a mj. řekl, že je to bezpochyby jeden z nejvýraznějších projevů lásky, které mladá generace projevuje k Ježíši a jeho matce Marii. Papež František řekl, že modlitba růžence nás ještě více sjednotí jako duchovní rodinu a pomůže nám překonat tento čas zkoušky.
Připojíte se taky? 18. října, kdykoliv, kdekoliv, po celém světě. Více najdete zde.
(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!