Také zítra vyrazíte ven v papučích?

Snímek Domácí Hospic Jordán

Papučový den pořádají mobilní hospice po celé České republice už několik let. Ve středu 11. října se tak nejen zaměstnanci hospiců, ale často i celé školy, učitelé, zaměstnanci knihoven, firmy, nebo třeba úředníci a všichni, kdo chtějí podpořit myšlenku umírání doma, vydají ven, do školy či do práce v „papučích“.
Přidat se může kdokoli. Papučový den vznikl v ostravském mobilním hospici Ondrášek, a protože tam se chodí doma v „papučích“, rozšířil se název i na ostatní kouty republiky, kde chodí lidé v „bačkorech“. Kdokoli si ten den vezme na sebe domácí obuv do práce, podpoří tím filozofii domácích hospiců. Iniciátoři projektu Dožít doma vybízejí veřejnost, aby se přidala a sdílela svoje „papučové“ fotky na sociálních sítích.
Statistiky říkají, že osmdesát procent lidí si přeje zemřít doma. Ale jen dvaceti procent z nich se to podaří, a to často díky činnosti domácích hospiců. A nejsou to jen senioři, ale lidé různého věku, včetně malých dětí. „Nevyléčitelná nemoc může zasáhnout kohokoliv z nás,“ apeluje kampaň a dodává: „Vaše papuče symbolizují bezpečí a pohodlí domova“.
Do kampaně se zapojují víc než čtyři desítky mobilních hospiců u nás. Jejich mapu můžete najít zde. Své služby mobilní hospice nabízejí v okruhu cca 30 km, takže pokrytí v Česku už je v tento moment docela velké.
„Žít a dožít doma! V papučích i bez,“ píše se na webu Domácího hospice Jordán v Táboře. „Povědomí o domácí hospicové péči roste, ale pořád mnoho lidí o ní moc neví – proto máme Papučový den! Domácí hospicová péče není stále plně hrazená ze zdravotního pojištění. Největší částí našich příjmů jsou stále dary od veřejnosti. Aby mohli nevyléčitelně nemocní dožít doma, potřebujeme vaši pomoc,“ apeluje výzva. Ředitelka tohoto hospice Marie Sovadinová zve, kdo by se chtěl potkat se zaměstnanci Hospice Jordán (a samozřejmě také může přijít v papučích), tak může dorazit ve středu 11. října před Kavárnu Jednota v Táboře.
Konkrétní akce jednotlivých hospiců ve vaší lokalitě lze dohledat pomocí již zmíněné mapy.

Kateřina Šťastná

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!