Dušičky versus Halloween? Slováci vymysleli, jak na to

„Milé deti, milé rodinky. Tento rok sme sa rozhodli v našej farnosti po prvýkrát zorganizovať Párty všetkých svätých“. Touto pozvánkou se farnost ve slovenských Malackách obrátila na své farníky a pozvala je na oslavu, která se ve slovenských farnostech šíří jako alternativa k Halloweenu. „Rozhodli jsme se dětem nabídnout alternativu vůči povrchním zábavám plným strachu a pochmurnosti. Chceme upoutat jejich pozornost k podstatě svátku Všech svatých, která je oslavou nebe, tedy místa plného radosti a přátelské atmosféry. Přesně tyto hodnoty šířili svatí, za které přišly děti převlečené do kostýmů na party“, citoval Konzervatívny denník Postoj kaplana Milana Jaroše z Malacek, kde se tato akce letos konala poprvé a účastnilo se jí 50 dětí.

„Je to skvělý nápad,“ říká na novinku ředitel Cesty 121 Antonín Randa, který farnosti v České republice často navštěvuje. „Všímám si, jak je importovaný americký svátek pro většinu katolíků bolavým tématem. Krade nám kus našeho „já“, naše vzpomínky na dětství, něco, co chceme předat další generaci a ono to kvůli komerčnímu Halloweenu nejde. Dušičky máme rádi, patří k naší tradici a mají hluboké poselství, které má přesah do celé společnosti. Jenže co s tím, když děti milují strašidla a ty dýně ve tmě tak hezky svítí, což dnešnímu povrchnímu vnímání života v podstatě stačí? Takhle mají děti kostýmy, převleky, které milují a zároveň zůstane zachován odkaz, že mezi námi žili lidé, na které stojí za to vzpomínat. Kvůli nám samotným,“ říká Randa.

Tak uvidíme příští rok – třeba se i naše farnosti do této nové aktivity zapojí. Moc bychom si to přáli. Bylo by to určitě lepší, než jen lamentovat nad tím, jak nám zlé korporace něco kradou. Ukažme, že máme co nabídnout a že si naše tradice vzít nenecháme, protože jsou zkrátka lepší. 🙂

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!