K redefinici manželství zatím nedošlo

Včera, 1. listopadu, se sešla Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti a také Ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny, aby projednávali redefinici manželství a ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy. Ve hře byla také otázka, jestli bude do českého právního řádu zavedeno „právo na dítě“ a další, mj. majetková práva pro registrovaná partnerství.

Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu říká, že zastánci redefinice avizovali v médiích již minimálně týden dopředu, že přijdou s nějakým novým kompromisem, kde naznačovali, že sice nebudou trvat na názvu „manželství“ ale hlavně na „právu na dítě“. Svým kolegům ho ale zaslali ani ne 24 hodin před projednáním a vlastně ho ani nedali do systému, takže onen kompromis byl k dispozici pouze na Ústavně právním výboru, Komise pro rodinu ho k dispozici nedostala. „Z projednávání návrhů se stala absolutní fraška, kde zastánci stejnopohlavního manželství navíc argumentačně působili už značně ohraně. Jednání tedy bylo odloženo, jasné je jen to, že už nepůjde o manželství, ale hlavně o děti – rodičovská práva pro stejnopohlavní páry jsou v tom údajném kompromisu obsažena. Ale právě ta jsou nepřekročitelnou hranicí, žádný zákon nesmí redefinovat rodičovství, které musí být založené na biologické realitě člověka,“ řekla pro KN Jana Jochová.

Na Ústavně-právním výboru má jednání pokračovat 22. 11., Stálá komise pro rodinu si stanovila termín dalšího projednávání 6. 12.

(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!