Apoštolský stolec přibrzdil reformní vynálezy v Německu

Přední představitelé římské kurie, mezi jinými vatikánský sekretář Pietro Parolin, adresovali Německé biskupské konferenci těsně před jejím plenárním zasedáním dopis, v němž na biskupy apelovali, aby nehlasovali o zřízení tzv. synodální rady. Dopis byl odeslán se schválením papeže a Vatikán v něm poukazuje na chystané setkání svých zástupců s německými biskupy. Ti v reakci na apel od hlasování o „synodální radě“ upustili.

„Synodální rada“ má být řídicím orgánem složeným z duchovních a laiků, jehož pravomoci mají platit v celé německé církvi. Úmysl založit tento orgán vzešel z tzv. synodální cesty, což je reformní proces od roku 2019 prosazovaný Německou biskupskou konferencí a Ústředním výborem německých katolíků, který navzdory znepokojení papeže stanovy „synodální rady“ přijal už loni v listopadu.

Pastýři německých diecézí plánovali o věci rozhodnout na dnes končícím plenárním zasedání, třebaže na zřízení zmíněné řídicí instituce nemají právo, jak opakovaně upozorňoval Vatikán. Svatý otec varoval, že podobnými svévolnými kroky, jako je zakládání „synodální rady“, významné skupiny katolíků v Německu odvádějí místní církev od církve univerzální.

Ještě dříve než římská kurie se na Německou biskupskou konferenci obrátil laický spolek Nový začátek, jenž ve svém otevřeném dopise biskupy vyzval, aby neplýtvali energií na vytváření nelegitimní „synodální rady“ a věnovali se potřebnějším úkolům; podle katolíků iniciujících řečený dopis jsou už samotné základy německé „synodální cesty“ pochybné.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!