Rozhovor se zakladatelem iniciativy Dopis77, jež se zastala přirozeného manželství

Přinášíme rozhovor s Miroslavem Novákem, který inicioval petici Dopis77. Ta se obrací na premiéra s výzvou, aby v legislativě chránil podstatnou vlastnost manželství, a sice že je to svazek muže a ženy.

 

Jste autorem první petice zastávající se manželství jako svazku muže a ženy. K živnostníkům a podnikatelům se přidaly další profesní skupiny. Čekal jste takovou odezvu?

Nečekal. Měl jsem opravdu za cíl jen sebrat těch 77 podpisů, předat je panu premiérovi a tím jsem si myslel, že to skončí. Reagovali jsme na 66 firem a korporací, které podepsaly výzvu k takzvanému manželství pro všechny. Byla to naše reakce, chtěli jsme to předat a hotovo. Ale když jsem se začal o to téma více zajímat, zjistil jsem, že na stránkách iniciativy Jsme fér nejsou uvedeny jenom firmy, ale i další profese, které jim vyjadřují podporu: třeba Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, psychologové anebo organizace zaměstnávající pracovníky v sociálních službách. Působí to dojmem, že manželství pro všechny podporuje celá organizace, např. Asociace dítě a rodina, sdružující osmdesát organizací. Tak jsem jim napsal a zjistil jsem, že ty organizace o tom nevědí. Podobně někteří lékaři, třeba někteří členové komory psychologů, ti o tom také nevěděli.

Další profese ve chvíli, kdy jsme vystoupili jako podnikatelé, měly také zájem se připojit. Tak třeba lékaři: přišla za mnou doktorka Šmehilová a říkala, že se jí nelíbí, že někdo vystupuje za celou organizaci, přestože nemá souhlas jejích členů a mnohdy je o tom ani neinformoval. Řekli jsme si tedy: Co by bylo fér? Dát možnost vyjádřit se lékařům, zdravotníkům a psychologům, každému individuálně. Tak vznikla jejich výzva. Každý sám za sebe může připojit podpis nezávisle na tom, jestli je to primář velké nemocnice, nebo lékař z malé vesnice. Petice sociálních pracovníků vznikla podobně: její signatáři nechtějí mluvit za velké organizace, ale každý sám za sebe, ať už je to ředitel diecézní Charity – podepsal to tuším pan biskup Radkovský – nebo někdo v přímé péči, kdo pracuje s dětmi. Každý podpis tam má váhu jednoho jediného hlasu. Iniciativa Jsme fér se snaží vytvořit dojem, že celá společnost si přeje manželství pro všechny, ale my říkáme: Ne, není to pravda.

Jaký je aktuální stav Vaší iniciativy Dopis77?

Podnikatelé mají kolem 220 podpisů, lékaři přibližně 360 a pracovníci v sociálních službách přes 120. Pak jsou ještě učitelé, kteří podávali tu výzvu zároveň s námi, a ti mají kolem 600 podpisů. Protože se mi ozývali lidé, kteří nejsou členy žádné profesní skupiny nebo podepsali náš dopis a rádi by dělali ještě něco víc, dali jsme na stránky nově oddíl „Chci se zapojit“, kde se můžou přihlásit: jsme v kontaktu a snažíme se domlouvat se na konkrétní práci, kterou by bylo potřeba dělat.

Ve srovnání s hlasy podporujícími redefinici manželství jsou ti, kdo hájí výlučnost manželského svazku mezi mužem a ženou, označováni přiostřenými jmény jako „ultrakonzervativci“ nebo „ultrakatolíci“: Jaká je Vaše zkušenost s médii?

Já jsem naivní kluk a novinářům jsem prostě řekl, nač se mě ptali, a pak minulý týden vyšly dva články – jeden v Deníku N a druhý na Seznamu – které pravdivě citují, co jsem řekl, to ano. Nicméně vynechali věci, které se jim nehodí, a sami interpretovali moje výroky tak, jak potřebovali. Jelikož na naší iniciativě nenašli nic, čím by nás mohli potopit – to je můj dojem – snaží se nás spojit s Aliancí pro rodinu. Tu se snaží dlouhodobě diskreditovat a onálepkovat jako homofobní a ultra- až superultrakonzervativní skupinu. Ještě přidají pár dalších podobně onálepkovaných organizací, a pak už jen stačí i naši iniciativu zařadit mezi ně a je vyřešeno. Jsme zařazeni ve „správné“ škatulce, řádně onálepkováni a pro příště jsme „ultrakonzervy“ i my… Všichni slušní lidé již budou vědět, co si o nás mají myslet. Mám tuto negativní zkušenost, a proto médiím, která neznám, budu dávat rozhovory jenom v tištěné podobě, protože se bojím, že by zase byla snaha moje vyjádření nějak posunout. Kdybych se k druhé názorové straně choval jako oni k nám, nazval bych je „ultraprogresivními“. Organizaci Jsme fér projde úplně všechno. Když těch 66 firem, které jsem jmenoval, mělo tiskovou konferenci, šéf Jsme fér seděl na tiskové konferenci vedle ředitelů oněch firem. Nikoho nenapadlo, že by z toho mohl vyvodit pochybnosti, zda to je v pořádku nebo jestli se společně nedomlouvají a nevytvářejí na premiéra nebo poslance nějaký nátlak. Používá se tady myslím dvojí metr. Když některá média sebe sama označují za „nezávislá“, vyvolává to ve mně už pochyby, jestli by slovo „nezávislá“ nemělo být vyškrtnuto.

Jak podle Vás jednání v Poslanecké sněmovně tento týden dopadne?

To ví jenom Pán Bůh, mě se zeptejte ve čtvrtek nebo v sobotu, budu to třeba vědět také. Nicméně mám za to, že projde některý z pozměňovacích návrhů, nebo nic. Doufám. Myslím, že neprojde ten původní návrh. A který pozměňovací návrh by mohl být schválen, to si nejsem jistý. Tuším, že je to s těmi politiky půl na půl a že rozhodne nějaká drobnost, se kterou možná ani nikdo nepočítal. Třeba by mohlo rozhodnout, že druhá strana vytvářela takový tlak, že byl poslancům – i těm, kteří jsou blíže jejich názorům – nepříjemný. Přece jenom, je-li nápor moc velký, normální člověk si řekne: Netlačte mě k tomu, já mám přece nějakou svobodu. To je můj pohled obyčejného kluka, který se to snaží nahlížet selským rozumem.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!