Tři konverze

Ayaan Hirsi Ali

Článek Terezy Klozové

Je povzbudivé pozorovat, když různé veřejné osobnosti objevují víru a ta transformuje jejich životy. Ať už to vyjádřím takto moderně nebo hodně tradičně, že i dnes “Bůh volá své ovce jménem a vyvádí je”, výsledek je stejný. Podívejme se tedy společně na příběhy tří významných žen, které se nedávno obrátily k víře a otevřeně sdílejí své zkušenosti.

CANDACE OWENS je americká konzervativní politická komentátorka, aktivistka a spisovatelka. Proslavila se svými ostrými komentáři na sociálních médiích. V knize “Blackout: Jak může Černá Amerika podruhé uniknout z Demokratické plantáže” se zabývá mnoha způsoby, jakými politika Demokratické strany afroamerické komunitě spíše škodí, než pomáhá, a proč se ona a mnoho dalších obracejí doprava. Je také zakladatelkou hnutí Blexit, které zdůrazňuje osobní odpovědnost, ekonomickou nezávislost, silnou rodinu, náboženskou svobodu a vlastenectví Afroameričanů. Prožila dětství ovlivněné chudobou, zneužíváním a rasovými hrozbami ze strany spolužáků. Nakonec se od agnosticismu vrátila ke svým křesťanským protestantským kořenům a zároveň také odmítla postoj oběti. Na veřejnosti vždy projevovala bojovného ducha a přímost. Před několika lety se provdala za George Farmera, britského aktivistu a bývalého CEO platformy Parler. George je katolík, a to ovlivnilo i Candaceinu cestu k víře. Nedávno veřejně oznámila svou konverzi a o Velikonocích byla přijata do katolické církve. Svou cestu popsala jako návrat domů..
https://x.com/RealCandaceO/status/1782490242026459349

TAMMY PETERSON je manželka Jordana Petersona, známého konzervativního kanadského psychologa. Slávu mu přinesl jeho podcast a veřejný odpor proti kanadskému zákonu zahrnujícímu povinné používání zvolených osobních zájmen. Velmi známý je jeho podcast a také jeho kniha “12 pravidel pro život”. Všechny jeho knihy kombinují mytologii, náboženství, literaturu, filozofii a neurovědu takovým způsobem, že otázka zda je nebo se stane křesťanem, se stala široce diskutovanou. Se ženou prošli velmi těžkým obdobím, kdy on trpěl velkými zdravotními problémy v důsledku těžkého benzodiazepinového abstinenčního syndromu a Tammy byla diagnostikována vzácná a prakticky neléčitelná forma rakoviny. Zatímco jsme čekali, zda se Jordan odváží udělat poslední krok, učinila tak jeho žena. Cítila se silně přitahovaná k Panně Marii a v nemocnici každý se modlila růženec. Letos o Velikonocích byla slavnostně biřmována v katolické církvi. Její svědectví je dojemné.
Tammy Peterson’s Conversion Story: Finding God Amid the Ordeal of Illness| National Catholic Register (ncregister.com)

AYAAN HIRSI ALI je ze všech třech žen, které nedávno učinily velký krok, asi nejznámější. I v češtině vyšly její knihy jako “Rebelka: odvrácená strana islámu”. Ze Somálska odešla do Nizozemska, aby unikla vynucenému sňatku, vystudovala zde a stala se ateistkou. Byla na seznamu nejvlivnějších intelektuálů světa časopisu Foreign policy a spolupracovala pravidelně s R. Dawkinsem, známým tehdy svým extrémně kritickým pohledem na náboženství. Věřila, že každé náboženství je založené na strachu. Stejně jako Dawkins svůj postoj postupně zmírňovala. V jednom rozhovoru vyprávěla, že zatímco muslimové před jejími přednáškami stáli s billboardy “Zasloužíš si zemřít” a křičeli na ni, křesťané jí psali dopisy. V nich psali, že nesouhlasí s jejími názory a budou se za ni modlit. Časem začala vidět, že všechna náboženství nejsou stejná a Bůh, kterého nyní už neviděla jako přísného a trestajícího, jí chyběl. Koncem roku 2023 napsala článek “Proč jsem se stala křesťankou”, ve kterém popsala svou duchovní cestu od islámu přes ateismus až ke křesťanství. Neváhala se setkat s Richardem Dawkinsem a ve veřejné debatě obhajovat svou cestu.
Ayaan Hirsi Ali – Proč jsem křesťankou – Konzervativní noviny (konzervativninoviny.cz)

I když mají tyto tři ženy různé pozadí a názory, společným tématem je jejich hledání pravdy, víry a smyslu v životě. Každá se vyrovnávala s osobními výzvami a našla svou cestu ke křesťanství. Jejich příběhy jsou inspirativní a ukazují velkou odvahu.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!