Rozhovor s profesorem Pospíšilem o jeho nové knize

Pane profesore, všimli jsme si, že jste v nakladatelství Karolinum vydal novou knihu o dějinách české trojiční teologie: Ctirad Václav Pospíšil, Různé podoby české trinitární teologie a pneumatologie 1800-2010, Praha: Karolinum 2024. Mohl byste nám k tomu něco říci?

Jsem velmi potěšen, že to někdo zaregistroval. Celý život pracuji hlavně na poli christologie a trojiční teologie. Jsem nejenom katolík, ale také hrdý Čech. Teologie se nedělá v historickém a kulturním vzduchoprázdnu a je navíc bytostně vědou živé tradice. Postupně jsem zjišťoval, že existuje také tradice české katolické tradice, která se objevuje spolu s národním obrozením. Nejprve se česká teologie projevovala formou sbírek kázání. Od roku 1828, kdy vznikl Časopis pro katolické duchovenstvo, později Časopis katolického duchovenstva, to začíná být opravdu naplno teologie v národním jazyce a česká katolická teologie.

Mimochodem, kdo se začte do výše zmíněného periodika, užasne, protože na nic takového jsme se zatím nezmohli. Je to především dokonalá kolektivní a redakční práce, která bohužel skončila po „vítězném únoru“. Ten časopis není důležitý pouze z hlediska teologie, ale také z hlediska vývoje našeho jazyka. Podnět vyšel od pana Jungmanna, na což jeho kněžští přátelé slyšeli. Hned první čísla burcují duchovní, aby svými kázáními a výukou kultivovali jazyk sobě svěřených osob.

Když teolog pracuje na určitém tématu, měl by vědět, co k tomu řekly, či spíše napsaly, předchozí generace našich kolegů. Mělo by být zřejmé, že je třeba vytvářet monografie, které zmapují to, jak to bylo třeba s českou trojiční teologií, christologií a tak dále. Ono to poznání odkazu našich předchůdců následně zvyšuje vědomí naší národní identity v rámci katolické církve, vědomí naší místní církve v Čechách a na Moravě. Když si uvědomíme, že by opravdu nebylo správné předstírat, že zase začínáme jakoby na zelené louce a že máme významné předchůdce, pak se to určitě promítne do zdravého kulturního a křesťanského sebevědomí současných teologů. V té knize tedy nejde jen o dějiny, ale o jiné věci. No a ještě něco. Když srovnáme výkony našich předchůdců s okolními národy, mimo Německa pochopitelně, tak jsme na tom tenkrát byli opravdu velmi dobře.

Jak dlouho jste na té knize pracoval?

Existuje první verze stejné knihy, která vyšla v roce 2011. V mezidobí se ale vynořovaly další zjištění a upřesnění, nebývale se zlepšila dostupnost minulých publikací na internetu, vyšly také nové knihy o dějinných záležitostech, a proto se zdálo být vhodné to do nové podoby monografie včlenit. Pracoval jsem rovněž na vybroušení a doplnění některých interpretací a posouzení. Bezprostřední doplnění a vylepšení díla trvalo zhruba rok. Na prvním vydání to byl rovněž zhruba tak rok. Skutečnost je však poněkud komplexnější, protože do každé knihy se promítá celý předchozí život a zápolení s různými teologickými tématy, a proto bych vždycky klidně dodal, že kniha se píše celý předchozí život.

Co Vaše kniha obsahuje?

Čtenář zde nalezne dvě části. Tou první je komentovaná bibliografie týkající se české trojiční teologie a pneumatologie v letech 1800-2010. Jsou zde shromážděny tituly nejenom z katolické tvorby, ale také zpravuji o tom, jak k danému tématu přistupovaly další křesťanské církve u nás. Určitě toho není tak málo, jak by se někdo nezasvěcený mohl domnívat.

Ve druhé části věnuji v jednotlivých kapitolách pozornost dílům katolických autorů v období 1800-1989. Psát o devadesátých letech a prvních desetiletích třetího tisíciletí by bylo problematické, protože bych se nevyhnul třeba tomu, co jsem napsal já sám, a to by nebylo vhodné. Posledně zmíněné období je šířeji pojímaná současnost, nu a tu si budou jednou muset prozkoumat naši nástupci. Hodnotit stanoviska nekatolických teologů by bylo z hlediska ekumenického taktu ožehavé. To dobré a méně dobré, co v jejich vlastní tradici vytvořili jejich předchůdci, si budou muset vyhodnotit teologové příslušných konfesí.

Překvapilo vás něco? Lze říci, že kniha obsahuje objevy?

Toho překvapivého bylo velmi mnoho. Jelikož se daného tématu přede mnou nikdo nechopil, vyplývá z toho, že celá kniha je vlastně novinka, obsahující řadu doposud neznámých zjištění. Hluboce mne zaujalo dílo katolického kněze Vincence Zahradníka, v němž se nacházejí opravdu inspirativní myšlenky. Nesmírně si vážím díla Jana Valeriana Jirsíka. První opravdu česká monografie věnovaná trojiční teologii od Václava Šimanka, profesora dogmatické teologie v Českých Budějovicích, která vyšla v roce 1891. Nikdo donedávna nevěděl o tom, že další Budějovičan Vladimír Boublík vydal latinsky a následně italsky svou vlastní učebnici trojiční teologie. Opravdovým objevem je tvorba exilového teologa Ivo Císaře. Sepsal vlastní zpracování christologie a trojiční teologie, které však nevyšlo tiskem. Dané texty se nám zatím nepodařilo získat, a proto nebylo možno je analyzovat. To je úkol pro budoucnost. Každopádně platí, že česká katolická teologie má dvě staletí trvající tradici a že se v jejím rámci nacházejí díla, která by neměla být opomíjena ani dnes.

Dobře. A komu je vaše práce určena?

Vědecká práce tohoto druhu patrně nezaujme širokou veřejnost. Takováto díla však musí existovat a jsou k dispozici odborníkům, studentům a případně zapáleným zájemcům. Práce tohoto typu pochopitelně nemůže být komerčně lukrativní. Papírová edice je proto nízkonákladová, existuje ale také elektronická verze, která je levnější a dostupnější. Naštěstí jsou na světě instituce, které vnímají i jiné nežli finanční hodnoty. Takto se chová například nakladatelství Karlovy Univerzity v Praze Karolinum. Nevděkem jsem nikdy netrpěl, a proto bych na tomto místě velmi rád poděkoval zmíněné instituci a zejména jejímu panu řediteli Petru Valo. Dík patří rovněž obětavému doktoru Pavlu Černuškovi a doktorce Veronice Řehákové, bez jejichž pomoci a připomínek by kniha nedosáhla té úrovně, na které se nyní nachází. Ještě bych dodal, že autor je spokojený s tím, že jeho několikaletá práce vyjde v knižní podobě a že rozhodně nemůže počítat s finančním oceněním. Odměnou je mu vědomí splněného úkolu, rozvoj jeho oboru a radost ze snad dobře odvedeného díla.

 

Zájemci si mohou knihu objednat zde:

https://eshop.cirkev.cz/knihy/ruzne-podoby-ceske-trinitarni-teologie-a-pneumatologie-1800-2010_13888

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!