Češi, do toho!

Čeští fotbalisté si stěžují, že je fanoušci opustili. Že měli v hledišti převahu Ukrajinci. Cítí naštvaní a smutek. Důvodů, proč hrála Ukrajina v Edenu v podstatě v domácím prostředí je více. Jeden však ve všeobecném nářku médií zmíněný není.

Chcete multikulturní Evropu? Zde máte, milí Češi, malou ukázku. Dnes se vám může snadno stát, že se ve vlastní zemi budete cítit jako menšina.

Své o tom vědí třeba Němci. Zápasy národního týmu proti Turecku, či nedávné ponížení fanoušků Bayernu, kteří na domácím hřišti neměli proti převaze Turků v hledišti šanci, bylo bráno jako národní potupa.

Jde jen o sport? Zdaleka ne. Je to o nás, o našem vztahu k vlastnímu národu, hodnotám, k tomu, co nazýváme domovem.

Ukrajinci včera v Edenu neudělali nic špatného. Byli slušní a přišli fandit svým barvám. Mají proč být hrdí na svůj národ a svou hrdost sportovním způsobem také projevili. Mají můj respekt a sympatie.

Nám bych přál, aby nám tato sportovní zkušenost pomohla k uvědomění,  že národní hrdost, vlastenectví, křesťanské kořeny, nepatří na smetiště dějin, jak se nás snaží někteří politici přesvědčit. Spojuje nás něco hlubšího. Něco, co způsobí, že najednou víme, že patříme k sobě. Lidé z malého národa v srdci Evropy.

Díky za tuto včerejší lekci. Kéž se z ní poučíme.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!