Katolická církev podporuje nejmenší děti a zároveň nabízí nové byty

Arcibiskupství pražské otevřelo novou církevní mateřskou školu ve smíchovském Lihovaru. Zároveň poskytne občanům 114 nájemních bytů v témže areálu.

 

Dětská školka křesťanského zaměření, ale otevřená všem zájemcům, kteří respektují hodnoty vzešlé z naší náboženské tradice. Tak by se dala charakterizovat nová pražská Mateřská škola Komínek, kterou 6. září požehnal arcibiskup pražský a primas český Mons. Jan Graubner za účasti pedagogů, rodičů, dětí a podporovatelů.

Škola se nachází v prostorách někdejšího smíchovského Lihovaru. Součástí slavnostního otevření byla i možnost prohlédnout si školní interiéry. Kromě toho se návštěvníci mohli seznámit s novými byty v areálu Lihovaru, které nabízí k pronájmu společnost XPlace, spadající pod Arcibiskupství pražské.

Oba projekty jsou dokladem toho, že katolická církev vnímá materiální potřeby dnešní doby. Novou mateřskou školu i nabídku bytů obyvatelé hustě zabydlené metropole jistě uvítají.

Škola se hodlá profilovat jako pedagogicky silný subjekt, který v souladu s platnými vzdělávacími programy bude již předškolní děti připravovat na zvládání matematických a jazykových znalostí.

„Arcibiskupství pražské klade velký důraz na poskytování kvalitního vzdělání a v poslední době též bydlení. Tyto hodnoty považujeme za klíčové pro rozkvět rodin a celého společenství. Spojení moderního bydlení s výchovou v bezpečném a inspirativním prostředí, jaké nabízí naše Mateřská škola Komínek, přináší rodinám stabilitu a podporu, které jsou základem pro jejich růst a rozvoj,“ prohlásil v úvodu Mons. Jan Graubner.

Ředitelka Mateřské školy Komínek Barbora Křivohlavá při slavnostním otevření instituce poděkovala přítomným za cennou zkušenost při zakládání vzdělávacího zařízení pro nejmenší. Kladně hodnotila zlepšení dané pražské lokality a vyjádřila naději, že díky další rekonstrukční etapě celé místo ožije. „Děkuji, že jste vytvořili moderní a bezpečné místo pro děti. Naše mateřská škola je dvoutřídní, s kapacitou až 50 dětí. Školka bude vedena v křesťanském duchu s využitím pedagogiky Franze Ketta. Název našeho vzdělávacího programu je ´Rosteme spolu´,“ představila ředitelka novou školku. Cílem daného programu není zahrnovat děti stále novými podněty. Učitelé si spíše mají všímat toho, co děti zajímá a zajímat se o to s nimi. Škola se chce aktivně zapojit do komunity místní městské části Praha 5 a využívat zdejší příležitosti ke kulturní a sportovní činnosti.

Školní rok je v mateřské škole provázán s liturgickým rokem. Učitelé a děti společně slaví Vánoce, Velikonoce, Dušičky a další významné dny. Ze životů svatých – jako jsou sv. Václav nebo sv. Martin – se děti učí odpovědnosti nebo sdílení péče o druhé. Období před vstupem do první třídy základní školy má pro děti zásadní význam. Pedagogové rozvíjejí všechny oblasti, které usnadní dítěti přechod na základní školu. Ve speciálním programu se předškoláci zaměří na čtenářskou a matematickou gramotnost, seznámí se s anglickým jazykem. Mateřská škola Komínek považuje za nezbytné spolupracovat se základní školou tak, aby se dětem co nejvíce usnadnil přechod na další stupeň vzdělávání.

 

Církev pomáhá řešit nedostatek bytů v Praze

 

V témže komplexu Lihovar Smíchov bude Arcibiskupství pražské poskytovat 114 bytů k pronájmu. Tyto byty jsou různého typu a velikosti, od menších útulných jednotek až po prostorné byty s nádherným výhledem na řeku Vltavu a historické centrum Prahy. Byty byly navrženy s důrazem na moderní životní styl a pohodlí, a proto jsou vybaveny kvalitními materiály a technologiemi, které odpovídají potřebám současných nájemníků. Byty disponují dřevěnými podlahami, plně vybavenými kuchyněmi, vestavěnými skříněmi a moderními spotřebiči. Některé byty jsou zcela zařízené, jiné nabízejí možnost vlastního zařízení dle preferencí nájemníků. Bydlení v nových bytech XPlace nabízí nájemníkům nejen výhody moderního bydlení v centru Prahy, ale také přístup k široké škále služeb a obchodů, které se nacházejí přímo v areálu Lihovaru. Projekt zahrnuje i komerční prostory, které jsou určeny pro obchody, kavárny a další služby, což obyvatelům umožní mít vše potřebné přímo na dosah ruky. Areál Lihovaru je navíc skvěle dopravně dostupný, nachází se v blízkosti tramvajových a autobusových zastávek a nabízí i snadný přístup do přírodního parku Prokopské údolí.

Společnost XPlace je realitní značka, kterou založilo Arcibiskupství pražské v roce 2021. Slouží jako klíčová platforma pro development, správu a nabídku nájemního bydlení, které má v budoucnu tvořit významnou část příjmů církve po roce 2030, kdy skončí státní příspěvek na provoz církve. Do tohoto roku plánuje Arcibiskupství pronajímat přes 500 bytů, aby financovalo své duchovní, pastorační, školské a charitativní aktivity. Aktuálně XPlace spravuje 274 bytů v Praze a okolí, přičemž její portfolio zahrnuje také garáže, parkovací stání a retailové prostory. Jméno XPlace odkazuje na řecké iniciály Kristovy chí, ró.

 

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!