Nálet z roku 1944 aktuální i po 80 letech

V kladenském lese uctil oběti náletu také pražský arcibiskup

Lesním terénem klesajícím do úžlabiny směřovaly 12. září 2024 desítky lidí, těch dříve narozených, ze střední generace i mladých – školou povinných a středoškoláků. Jejich cílem byl památník obětem amerického náletu z 12. září 1944. Pomník se jmény 36 civilních obětí se nachází hluboko v lese u kladenské městské části Dubí, nedaleko kostela sv. Jana Křtitele, který stojí rovněž uprostřed lesního porostu.

Spolu s kladenskými občany se na místo tragédie vypravil pražský arcibiskup Jan Graubner, aby zde pronesl modlitbu za oběti, jejichž jména připomíná kamenný pomník. Příbuzní usmrcených osob a starousedlíci chovají tuto událost v živé paměti, stejně jako místní historici, pedagogové, badatelé i široká kladenská veřejnost. O místo se aktivně zajímají také zástupci municipality. Mezi řečníky byli náměstek kladenského primátora JUDr. Robert Bezděk, CSc. a koordinátorka spolupráce se spolky při kladenském magistrátu Mgr. Gabriela Havlůjová. Důstojné pietní zastavení doprovodily zpěv národní hymny a přítomnost čestné stráže pražské vojenské posádky. Po projevech a položení kytic odešli účastníci společně do nedalekého kostela sv. Jana Křtitele, kde pražský arcibiskup Jan Graubner udělil městu Kladnu požehnání. Českého primasa a pražského arcibiskupa provázeli duchovní správce kladenské farnosti Mgr. Martin Chleborád a ředitel Farní charity Kladno a starosta Orelské jednoty Kladno Bc. Petr Švec.

Místní přijali tento vzpomínkový prostor za svůj. Díky péči o pietní místo a blízký kostel udržují živou historickou paměť. Lidé oživující konkrétní místo, stavbu, hmotné dědictví – to je účinná metoda práce. Je univerzálním návodem pro pořadatele obdobných akcí. Pravidelná setkávání jsou štafetou, která se předává rok od roku dalším účastníkům. Lidé se s místem identifikují jako pamětníci, zájemci o lokální historii i jako kladenští patrioti. Své pietní místo opečovávají, zvelebují. Letos přibyla populárně naučná stezka, která poutavou formou přibližuje sled zdejších událostí 12. září 1944. Sedm zastavení stezky je součástí kvalitní brožury vydané ke kulatému jubileu.

Vzpomenutá nešťastná historická událost je dokladem toho, jak nesnadné je hledat jistotu v tomto světě. Obyvatelé Dubí i pracovníci Poldiny hutě při zvuku sirén spěchali ven z továrny, na kterou se mohl kdykoliv snést smrtonosný náklad ze vzduchu. Lidé hledali úkryt co nejdál od továrny, v lesích, které se zdály být bezpečným útočištěm. Americký bombardér onoho osudného zářijového dne před 80 lety svrhl 20 pum právě do tohoto prostoru, kde zahynulo 36 osob ukrytých pod korunami stromů. Neštěstí bylo způsobeno v okamžiku, kdy americký pilot ohlásil poruchu červenou světlicí a následně se zbavil bomb s cílem odlehčit váze poškozeného letadla. Stroj se vyhnul obci samotné a svrhl pumy do domněle prázdného lesa. A právě zde mnohé z ukrývajících se občanů zastihla smrt.

Účastníci letošního pietního setkání se pomodlili nejen za oběti z jánského lesa, ale i za posádku onoho osudného spojeneckého bombardéru, který se na zpáteční cestě zřítil. I piloti létající pevnosti byli obětí války – projevu lidské pýchy a vzpoury proti Božímu míru.

Na naučnou stezku nedaleko od Prahy jsou srdečně zváni zájemci o historii a zvídaví turisté i poutníci, kteří postojí s modlitbou ve zdejší příjemné lesní tišině, v místě piety i před hezkým svatojánským kostelíkem, mlčenlivým svědkem lidských běd i štěstí. Pokračovat odtud mohou třeba na svatováclavskou Budeč nebo po stopách zaniklých kladenských dolů.

Stanislav Vejvar

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!