Orel na Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi

Katolická tělovýchovná organizace se na letošní slavnosti prezentuje mimořádným způsobem

V předvečer slavnosti i během hlavní poutní mše svaté se představí katolická tělovýchovná a kulturní organizace Orel, konkrétně středočeská Orelská župa Svatováclavská a pražská Orelská župa Pospíšilova. Členové těchto organizací usilovně obnovují historické tradice svého spolku – zejména orelský stejnokroj a orelské prapory. Orelské kabátce – čamary připomínají dobu národního obrození a výraznou roli katolíků v této fázi našich dějin.

V pátek večer orlové od Hradní stráže převezmou eskortu lebky svatého Václava. Orlové poté doprovodí kanovníky nesoucí lebku do krypty kostela svatého Václava, kde současně nastoupí stráž u tohoto ostatku. V místě vojevodovy mučednické smrti orlové pronesou arcibiskupovi pražskému a primasovi českému Janu Graubnerovi, pod ochranou svatého Václava, přísahu členů Orelské stráže. Tímto duchovním aktem budou do Orelské stráže přijati první čtyři členové. Administrativně vznik Orelské čestné stráže již dříve potvrdilo ústředí Orla. Příslušní členové v kryptě obnoví opět jednu z významných orelských tradic, sahajících do první republiky. Náplní činnosti orelské stráže má být kvalitní reprezentace Orla na náboženských a národních slavnostech a při pietních příležitostech, sjednocení práce s prapory, organizace praporečníků na akcích, podpora šíření orelského historického stejnokroje mezi členy a zájem o brannou problematiku. Orelská stráž se hlásí k podpoře a ochraně bratří a sester, v duchu dávné rytířské tradice. V tomto smyslu chce přispět k ochraně duchovních osob při veřejných akcích. Všechno v souladu s hodnotami Orla, s láskou k Bohu, rodině a vlasti.

V den svatého Václava, v úvodním procesí, budou orlové s tasenými šavlemi provázet Palladium země české. Obdobně kráčeli orlové vedle lebky svatého Václava v miléniovém roce 1929. Tasené šavle, po vzoru mečů středověkých rytířů, znamenají připravenost křesťanů k obraně pravd Evangelia. Šavle Orelské stráže odkazují na orelskou brannost, na účast orlů v protinacistickém a protikomunistickém odboji, na jejich boj za svobodu Církve a vlasti. Členové této vlastenecké organizace bojovali v čs. legiích za 1. světové války i v zahraničním vojsku za 2. světové války. Nejznámějšími orelskými bojovníky v novodobých dějinách jsou Jak Kubiš a Jozef Gabčík, vykonavatelé atentátu na Heydricha.

V poctivých vlasteneckých tradicích pokračují také dnešní orlové, kteří celostátně organizují branně-výchovnou sportovní soutěž pro děti a mládež s názvem Anthropoid. Projekt odkazuje na úspěšný čin orlů J. Kubiše a J. Gabčíka, kteří odstranili Heydricha, jednoho z nejvýkonnějších Hitlerových mužů, který plánoval fyzickou likvidaci českého národa. Soutěž obsahuje řadu pohybových a poznávacích disciplín, které připomínají bojové vystoupení čs. parašutistů za 2. světové války: např. seskok padákem děti prožijí na nafukovací skluzavce, střelbu si vyzkouší vzduchovkou na terč, součástí her je také jízda na kole, které využili J. Kubiš a J. Gabčík k cestě na místo atentátu. Odkazy na tyto historické události je hra bohatě naplněna. Program soutěže je mnohem pestřejší, než stačíme na tomto omezeném prostoru popsat. Zájemci se s ním mohou seznámit, přihlásit se či organizátory do svých obcí a škol pozvat na adrese: www.orelpraha.cz.

V kryptě, u světcovy lebky, bude stát orelská stráž po celou dobu poutní bohoslužby. Současně budou držet orlové také stráž s prapory poblíž oltáře. Součástí letošní prezentace Orla je nesení mešních darů. Dospělí členové v historických stejnokrojích přinášejí k oltáři hostie, víno a vodu a dále chléb a sůl. Před nimi jdou orelské děti, které jako projev své činnosti a apoštolátu skrze sport nesou volejbalový míč a terč s šipkou. Míč odkazuje na úspěšně se rozvíjející dětský tým volejbalu v Kladně, největším městě Středočeského kraje. Zdejší orelští volejbalisté úspěšně spolupracují s vrcholovým klubem Kladno volejbal cz. Terč znamená dobrou trefu, přesnost, soustředěnost, vlastnosti dobrého orelského sportovce. Samozřejmě zde vidíme souvislost s orelskou branností a soutěží Anthropoid. Orelská činnost ve středních Čechách a v Praze je mnohem bohatší. V kolínské jednotě působí zkušení nohejbalisté, v posázavském Divišově reprezentují Orla v soutěžích stolní tenisté. Všechny pražské a středočeské orly spojuje cyklistika. Orlové jsou aktivní i v dalších českých krajích. Sport je jim prostředkem k posílení těla a ducha. Základem spolku je však živé katolictví a náboženská výchova členů, kteří jsou prvořadě aktivními farníky ve svých obcích a městech. Také proto je přirozené, že orlové stojí eucharistickou stráž na významné Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi i na jiných duchovních a národních slavnostech.

Svou práci začali orlové historicky v roce 1909. A po trojí obnově dnes v našem státě působí přes 20 tisíc členů Orla ve 250 jednotách a ve 23 župách. Orelští poutníci budou Vám, váženým čtenářům Katolických novin, vděčni za ohlasy a zájem. Rádi Vám svou činnosti blíže představí. Poutí se jejich aktivita nevyčerpává. Orlové rozvíjí i další duchovní, sportovní a kulturní činnost. Kontakt na středočeskou Orelskou župu Svatováclavskou: zupa.svatovaclavska@orel.cz a na Pražskou Orelskou župu Pospíšilovu: milos.zila@orelpraha.cz.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!