Pražské arcibiskupství uskutečnilo mimořádnou tiskovou konferenci k otázkám hospodaření

Kvůli pochybnostem ohledně některých starších obchodních transakcí Pražského arcibiskupství, ke kterým se vrací média, se dnes v Sále kardinála Berana v arcibiskupském paláci konala tisková konference, na které vystoupili pražský arcibiskup Jan Graubner, generální vikář arcidiecéze Jan Balík, ekonomičtí experti arcibiskupství a odborníci z advokátních a auditních společností. Veřejná tisková konference se konala také v souvislosti s nedávným policejním zásahem na Pražském arcibiskupství. K jeho průběhu se však zástupci arcibiskupství nevyjadřovali, neboť jsou vázáni mlčenlivostí.

Řečníci přiblížili okolnosti prodeje zámečku Mostov, pozemků a zámečku Dobřejovice a hotelového objektu Clara Futura v Dolních Břežanech. Na závěr představili hospodářskou strukturu arcidiecéze.

Zásadním krokem, který Arcibiskupství pražské muselo po církevních restitucích nutně učinit, bylo najít způsob vlastního ekonomického zajištění. Nabízely se vážné šance, jak se prosadit v hotelových službách. Za tímto účelem byl zakoupen zámek Mostov, což se později ukázalo jako neefektivní cesta. Nicméně v obchodním životě neprobíhá vždy všechno hladce. A o reálném podnikatelském riziku se přesvědčila také naše nejvyšší duchovní zemská instituce. Je zajímavé, že se novináři podivují nad prodejem koupeného majetku, když u každého jiného subjektu by podobný postup nebyl ničím zvláštním. Je přeci přirozené, že pokud nemovitost pořízená za účelem vytváření zisku nepřináší nutný přínos (ba co více – je trvale ztrátová), je třeba učinit odpovědný podnikatelský krok – v tomto případě prodat nemovitost.

Tato investice se nepodařila, proto byl zámek Mostov po zralé úvaze a odborných konzultacích prodán. Po kvalifikovaném doporučení ekonomické rady arcibiskupství se přikročilo k efektivnímu prodeji objektu, kdy prodejní cena mnohonásobně překročila cenu znaleckého posudku. Církev tím ušetřila. Kdyby si arcidiecéze technicky nevyhovující objekt ponechala, musela by do něj investovat ohromné sumy peněz, přičemž návratnost z podnikatelské činnosti by byla nízká. Obdobně bylo třeba zacházet i se zámkem Dobřejovice. Někdy je hospodárnější nemovitost prodat než na ní trvale prodělávat. Arcibiskupství po této zkušenosti opustilo koncepci hotelnictví a přiklonilo se ke strategii výstavby nájemních bytů.

Uvedené transakce probíhaly standardně a transparentně, podle posudků nezávislých advokátních a znaleckých společností. Po restitucích musí arcibiskupství jednat s co největší odpovědností za majetek. Veškeré uvedené objekty byly prodány za ceny vyšší, než stanovily znalecké posudky. Takže s kladným výsledkem pro arcibiskupství. Peníze z prodeje šly do jiných nutných aktiv. Investovaly se do nájemného bydlení nebo školství. Na stránkách Katolických novin jsme před krátkým časem informovali o nové dětské školce otevřené v areálu bývalého smíchovského Lihovaru. Ve stejné lokalitě vyrostla díky investicím církve nová bytová čtvrť. Jde o vynakládání financí na projekty, které mají prospět církvi i občanům.

Pořadatelé konference prezentovali brožuru Spolupráce v Pražské arcidiecézi, aktuální materiál vydaný v tomto měsíci, který přehledným způsobem informuje o hospodaření arcidiecéze, o modelech správy majetku, nadacích a obchodních subjektech fungujících pod hlavičkou arcibiskupství, způsobech financování hlavní činnosti a výhledech pro financování církve do budoucna. Přítomní řečníci ochotně a podrobně zodpovídali dotazy novinářů. Je otázka, zda média pochopí, že podobné problematizování zcela legálních a odůvodněných přesunů majetku může dobrým snahám církve spíše uškodit – např. prodej Jindřišské věže uvázl právě kvůli přílišnému mediálnímu zaujetí. Peníze, které by byly získány prodejem věže, byly nutně potřebné právě pro rozvoj církevního školství.

Prostředky z prodeje uvedených nemovitostí jdou také na financování stavby logopedické školy v Neratovicích nebo na opravu Arcibiskupského gymnázia v Praze na Vinohradech. Kromě toho se v této době staví nový kostel a komunitní centrum v Neratovicích. Samo arcibiskupství vyčlenilo část svého majetku do Nadace sv. Ludmily, jejímž účelem je podpora školství, čili celé společnosti. Z prodeje rezortu Clara Futura získala církev přes 300 milionů korun. Cena opět předstihla dodané posudky.

Myslíme si, že není třeba pozastavovat se nad nutnými přesuny církevního majetku, nákupy či prodeji, jako by šlo o něco nepřirozeného až pohorušujícího. Církev je svobodná institute a činí tyto kroky pro zabezpečení vlastního fungování. Naopak je třeba vidět, proč jsou tato opatření prováděna. Cílem těchto transakcí je zajistit chod arcidiecéze, její vlastní duchovní, vzdělávací, charitativní a sociální činnost.

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!