Stoupání do kopců v německém Harzu a setkání s bývalými německými krajany

Ve stopách svatého Vojtěcha aneb zajímavý turistický tip

V týdnu od 20. – 27. července 2024 se padesátka zkušených cyklistů z tělovýchovné jednoty Orel vypravila do pohoří Harz ve středním Německu. Nejvyšší horou Harzu je Brocken (1141 m n. m.), na kterou někteří účastníci vystoupali. Pohoří se rozkládá na hranicích několika německých spolkových zemí: Saska-Anhaltska, Dolního Saska a Durynska. Harz má na délku 95 km ve směru jihovýchod-severozápad, na šířku 35 km a jeho rozloha činí 2000 km². Ve městech a vesnicích tohoto pohoří žije asi 600 tisíc lidí. V době rozdělení Německa na komunistickou NDR a západní Německo bylo pohoří hraničním územím mezi oběma státy a bloky. Podobně jako mnoho našich občanů utíkalo z komunistického Československa přes Šumavu do svobodného světa, řada východních Němců zkoušela Harzem uniknout do západního Německa.

Skupina pobývala v lázeňském městě Thale, v soutěsce Bode, na úpatí samotného pohoří. Vstup do Harzu si vyžádal poměrně značné stoupání. Poté se však otevřela vlídná krajina, kterou bylo možné pohodlně projet. Cyklisté se pohybovali většinou ve východní části Harzu, v lesích i ve vesnicích. Pohled do hlubokých údolí byl fascinující. Národní park přeje hlavně pěším turistům, ale i cyklisté si zde najdou své trasy. Účastníci navštívili Magdeburg, metropoli spolkové země Sasko-Anhaltsko, dále pozoruhodná historická města Wernigerode nebo Quedlinburg s typickou hrázděnou architekturou.

Duchovně byl zájezd zarámován tradicí svatého Vojtěcha. Oblast historických měst Magdeburg, Wernigerode, Quedlinburg nebo Querfurt bývala v 10. století mocenským centrem Svaté říše římské pod vládou saské otonské dynastie. Na věhlasné magdeburské církevní škole studoval sv. Vojtěch, pozdější druhý pražský biskup, mezi lety 972 – 981 teologii. Právě biskup Adalbert Magdeburský vysvětil našeho zemského patrona Vojtěcha na biskupa. Slavný magdeburský Dóm a další historická místa, kterými procházel i náš Slavníkovec, během pobytu v metropoli spolkové země Sasko-Anhaltsko navštívili i čeští poutníci. Podobně jako sv. Václav udržoval politické spojenectví se saským panovníkem, v duchovní rovině byl na Sasko a jeho církev a kulturu orientován sv. Vojtěch. Z města Querfurt pocházel svatý Bruno, mučedník, misionář, přítel a životopisec sv. Vojtěcha. K této zemi máme výrazné historické vazby, které je dobré si uvědomovat a oživovat.

Radostným zážitkem pro české účastníky bylo setkání s místními farníky. V této části Německa převažují evangelíci. Jsou zde však také katolické farnosti. A skupina českých cyklistů měla to štěstí, že v Thale se nalézal katolický kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Po domluvě s místním farářem zde Češi každý den pobytu slavili mši svatou, kterou sloužili kněží – orlové, P. František Král a P. Petr Dujka. Ti se snažili co nejvíce jazykově zpřístupnit mši svatou německým farníkům, kteří se účastnili bohoslužeb společně s Čechy. Mnoho domácích farníků pocházelo z Čech, ze Slezska nebo z Východního Pruska. Do této části Německa přišli jako vysídlenci se svými rodinami po 2. světové válce. Čeští cyklisté hovořili s dámami, které se narodily v krušnohorském Jáchymově nebo krkonošském Vrchlabí, jedna paní pocházela ze slezského Opolí. Místní obětavý kněz P. Wilhelm Golla je rodákem ze slezské Vratislavi (něm. Breslau). Němečtí farníci mezi sebe Čechy srdečně přijali. Vytvořili jim téměř domácí atmosféru. Vyprávěli o historii zdejšího kostela a dalších zajímavostech farnosti, města i kraje. Katolický kostel byl v protestantském městě postaven díky úsilí polských dělníků, kteří sem přicházeli za prací.

Ze středoněmeckých hor si návštěvníci odváželi hezké sportovní a kulturní zážitky, stejně jako nová přátelství. Zkušená parta poutníků-cyklistů Harz směle doporučuje. Nejen kvůli tomu, že pohoří není tolik v hledáčku českých turistů, ale zejména kvůli zajímavé svatovojtěšské stopě.

Svatý Vojtěchu a svatý Bruno, český a saský patrone, orodujte za nás!

Stanislav Vejvar

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!