Svatý Václav, včera i dnes

Svatý Václav, jehož svátek si každoročně připomínáme i oslavou české státnosti, nám má co říct i dnes.

I u něj si můžeme klást tu vtíravou otázku, jak by viděl náš dnešní život?

Jedno můžeme s určitostí říct: svět se za těch více než tisíc let tak radikálně změnil, že bychom ho nepoznali: on dnes, a my tenkrát.

Co my víme o tehdejší době a Václavových činech? Nejčastěji se připomíná 120 volů saskému králi a hodnotí se to jako slabošství. Již se neuvádí, že tentýž saský král zase platil Maďarům, aby dali pokoj. Byl to tedy zřejmě běžný dobový kolorit a alternativa nikdy nekončících půtek.

Obecně lze říct, že sv. Václav byl na tehdejší dobu muž míru a pokoje. Proto se k němu obracíme v písni s prosbou „Nedej zahynouti nám, ni budoucím”. Většinou to chápeme jako prosbu o ochranu před vnějším nebezpečím.

Napadá mě ovšem, že by tato prosba měla směřovat dnes i k ochraně před nebezpečím vnitřním. Svatý Václav a lidé jeho doby by asi nevěřícně hleděli na některé projevy dnešní společnosti. A předem říkám, že dnes už nejde o projevy okrajové, ale zato intenzivně šířené a nepochopitelně propagované. Patrně s cílem, aby se tyto staly normou.

Propaguje se stejnost, nikoliv rovnoprávnost pohlaví, popírá se odlišná role mužů a žen, nechce se tolerance, ale nadřazenost desítek sexuálních orientací, a vše se spojuje do vytvářející se ideologie, která relativizuje tradiční rodinu s otcem, matkou a dětmi. A navíc se tato národ zabíjející propaganda má učit na školách.

Komu ještě Pán Bůh zachoval zdravý rozum, by měl zbystřit pozornost a předvést osobním příkladem, že jedině zdravé a přirozené vztahy nás zachovají v pořádku.

Ve své době sv. Václav jistě ani nepomyslel na ohrožení, která vnímáme dnes. Tenkrát byl sice svět tvrdý a jistě často i krutý, ale ve své podstatě normální, a proto perspektivní. Čelil ohrožením vnějším, nikoliv ohrožení podstaty člověka. My jsme na tom dnes jinak, čelíme novému ohrožení. Vymíráme a nazýváme to výzvou, které se dá zabránit větším počtem vysokoškoláků ve společnosti! Neuvěřitelné. Že by si někdo z vás myslel, že tyto zvrácené myšlenky šíří instalatéři či jiní řemeslníci? Ne, pálí nás dobré bydlo a necítíme nebezpečí skutečného ohrožení národa.

V tomto smyslu si můžeme neustále a aktuálně připomínat modlitbu „Nedej zahynouti nám, ni budoucím”.  Abychom se nezničili sami.

Jiří Čunek, člen Senátu Parlamentu České republiky

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!