Nemluví, pomáhají. Nesamozřejmý příběh Farní charity Kladno

Dobrovolníci kladenské charity pomáhají tam, kde je to opravdu třeba.

Práce farních charit vystupuje do popředí hlavně v čase přírodních katastrof a podobných náročných situací, kdy se naplno projeví lidská solidarita s trpícími a poškozenými. Charity však pracují ve štěstí i v neštětí, v klidných i krizových časech. Pohled do kladenského dobrovolnického centra nám mnohé napoví. Krátce čtenářům představujeme farní charitu v Kladně, největším městě Středočeského kraje.

Dobrovolníky kladenské farní charity vede Bc. Petr Švec. Podařilo se mu posunout vnímání místní farní charity na zcela jinou úroveň. V duchu zakladatele charity sv. Vincence z Pauly pracuje kladenská charita pro dobro potřebných. Toto své tradiční poslání spojuje s rozvojem kulturního a společenského života v Kladně. Propojuje a sdružuje lidi v solidaritě a lásce k bližnímu. Důkazem toho, že nejde jen o hezká slova, je nedávná materiální sbírka. Díky štědrosti lidí a nasazení dobrovolníků Farní charita Kladno vybrala přes 2 tuny hmotné pomoci lidem v oblastech zasažených povodněmi. Potravinovou pomocí každý měsíc pomáhá více než sto dvaceti lidem v nouzi.

Charita dlouhodobě podporuje kladenské občany, nacházející se v tíživé životní situaci. Pomáhá překonávat těžké životní zkoušky maminkám a dalším osobám, také ve spolupráci s Hnutím pro život ČR. Rozvíjí společenský a kulturní život ve farnosti, pořádá např. kvalitní komentované prohlídky v kladenských kostelích. Spolupracuje se starosty a zastupiteli měst a obcí. V zájmu zdravého životního vývoje dětí a mládeže spolupracuje s tělovýchovnou organizací Orel Kladno. Veškerou práci dobrovolníků, organizaci sbírek a shánění podpory zajišťuje s obdivuhodným osobním nasazením ředitel charity Petr Švec. Vydává potraviny a oděvy, pracuje u počítače nebo zabezpečuje pomoc v terénu. Opírá se o významnou pomoc kladenského pana arciděkana Martina Chleboráda. Charita v místě prokazuje Církvi, farnosti a lidem neocenitelné služby.

Heslo Farní charity Kladno: S láskou k lidem ♡

Pokud byste chtěli Farní charitu Kladno podpořit nebo se blíže seznámit s činností těchto obětavých lidí, napište na kladno@charita.cz a podívejte se na https://www.facebook.com/farnicharitakladno

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!