Rozhovor s děkanem Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, doc. ThLic. Jaroslavem Brožem, ThD. S.S.L., o aktuálním dění kolem fakulty

Foto: Yuliana Shyshova

Pane děkane, jistou dobu již kolem KTF UK pozorujeme určité pnutí. Mohl byste nastínit, co se na fakultě odehrává?

Přiznám se, že i z mého pohledu se aktuální situace těžko chápe. Fakulta je okolnostmi nucena přijmout některá úsporná opatření, aby zajistila finanční stabilitu a zvýšila svou efektivitu. Tyto kroky započaly již za děkana prof. Novotného, který byl bohužel pro zdravotní problémy způsobené mediálním a jiným tlakem nucen rezignovat. Funkci děkana na základě výsledku volby Akademického senátu KTF jsem přijal s tím, že budu v ekonomické reformě pokračovat, protože je nezbytná. V tomto procesu ovšem v žádném případě nemohu připustit, aby došlo k omezení samostatnosti a svébytnosti fakulty.

V souvislosti s tím pečlivě analyzujeme efektivitu využívání nákladů a narovnáváme dosavadní nepoměry v tom, kdo má jaký úvazek, kolik hodin učí a jaké má vědecké výsledky. Pokud bychom toto nečinili, museli bychom zkrátit pracovní úvazky de facto plošně, o tom ale nechceme ani uvažovat.

Situace je však bohužel taková, že existuje poměrně silná, organizovaná skupina, která aktivistickým způsobem napadá veškeré kroky, které vedení fakulty učiní. Její členové se velmi rychle zaktivizují, začnou šířit nepravdivé nebo zavádějící informace a ve spolupráci se spřízněnými médii vytvářejí neadekvátní nátlak.

 

To se týká i současné situace kolem ukončení některých smluvních poměrů?

Ano, to je naprosto modelový případ. Na konci září některým zaměstnancům skončily smlouvy na dobu určitou. Fakulta došla k závěru, že v několika případech zaměstnanci vykonávali pro naši školu práci, která odpovídá jinému zařazení. Proto jsme jim nabídli nové smlouvy odpovídající profilu jejich práce u nás. Jde většinou o převážně pedagogickou práci, které jsme si u nich vždycky vážili. Někteří z nich nabídku odmítli, což je samozřejmě jejich právo. Stejně tak má ale fakulta právo požadovat po svých zaměstnancích plnění všech dohodnutých pracovních povinností, které odpovídají dané pozici podle platných předpisů. Takto vypadá za normálních okolností vztah zaměstnance a zaměstnavatele. V případě KTF UK však byla i tato zřejmá situace zneužita k útokům na vedení KTF UK s jediným cílem poškodit fakultu a násilím si vynutit právo určovat, co fakulta smí a co nesmí.

 

Někteří ze zaměstnanců poukazovali kriticky na to, že jim byla nová nabídka na prodloužení smlouvy předložena až těsně před zahájením výuky.

Ve snaze o smírné řešení situace jsem se do poslední chvíle snažil nabídnout těmto zaměstnancům pozice co nejpodobnější těm dosavadním s vysvětlením, že budu rád, když budou ve svém působení zastávat pedagogickou práci, kterou konali dosud a které odpovídala nová nabídka pracovního poměru.

Nechceme a nesmíme se dostat do stavu, že bychom nemohli naše zaměstnance zaplatit. A k tomu by došlo. Vedení univerzity rozhodlo o zvýšení mzdových tarifů, a tím o navýšení mezd a výdajů fakulty. Naše fakulta se po celou dobu řídí rozhodnutími univerzity a své kroky jim musí přizpůsobovat. Zatím jsme pro tuto novou ekonomickou situaci nedostali příslib žádné konkrétní pomoci, a tak musíme řešit finanční situaci v rámci stávajících prostředků. Očekával bych, že naše úsporné kroky budou nadřízeným orgánem podpořeny, a ne zpochybňovány.

 

Studenti ale protestují údajně proto, že se obávají narušení a zhoršení kvality výuky.

Fakulta si byla stejně dobře jako její bývalí zaměstnanci vědoma, že termínované smlouvy skončí uplynutím dané doby. A tak třebaže zajištění adekvátního obsazení výuky někým jiným se muselo řešit už se začátkem nového školního roku, mohli jsme využít kapacit těch vyučujících, kterými fakulta disponuje. Nevím, kdo Vámi uváděný narativ o zhoršení kvality výuky po fakultě šíří. Považuji za velmi nezodpovědné, pokud někdo nepravdivými zprávami straší studenty.

 

Jak hodnotíte shromáždění studentů a pedagogů, které se z těchto důvodů sešlo před budovou fakulty?

Je třeba říci, že právo protestovat je zcela nezpochybnitelné a určitá míra radikality ke studentskému životu rozhodně patří. Co nás však poměrně zarazilo, jsou informace, že se k vnitřní otázce fakulty svou přítomností vyjadřovaly i osoby z jiných fakult Univerzity Karlovy. Nerad bych o tom více spekuloval, ale mám v tomto směru obavy, zda nedošlo ke zneužití autority některých pedagogů, což by bylo z etického hlediska naprosto neobhajitelné.

V žádném případě nechci snižovat význam protestu, ale je zřejmé, že studenti a pedagogové odjinud mohou být jen těžko detailně obeznámeni se situací na KTF, a proto je zasahování do činností fakulty takovýmto způsobem jen těžko pochopitelné. Načasování protestu s již dříve ohlášenou návštěvou paní rektorky a vybídnutí ji k proslovu na ulici za přítomnosti novinářů pak jen posiluje domněnku, že se zde nejedná o vnitřní rozpory KTF, ale že se jedná o vnější zásahy, které mají značný dopad na naši činnost a vnitřní vztahy. A upřímně mě mrzí, že tomu musí být naši studenti i zaměstnanci vystavováni.

 

Útoky jsou vedeny i proti některým Vašim spolupracovníkům?

Považuji za nebezpečný precedent, pokud jsou popsaným způsobem zpochybňována legitimní rozhodnutí vedení fakulty. Každému rozhodnutí předchází dlouhý proces, který vyžaduje hluboké znalosti všech relevantních skutečností, jejich důkladné posouzení a následné vyhodnocení nejlepšího řešení. Tyto informace mám k dispozici já a vedení fakulty, které s nimi pracuje.

Není na místě, aby tyto záležitosti byly neustále napadány lidmi, kteří o nich nemohou mít dostatek informací, tím spíše ne osobami, které ani nejsou součástí KTF. Bohužel mnoho útoků míří i na pana doc. Jinka, kterého jsem jmenoval do funkce koordinátora. I napadání tohoto mého rozhodnutí považuji za nešťastné.

Trvám na tom, že je naprosto v mé kompetenci zřizovat funkce potřebné pro organizaci práce na fakultě. Tvrzení, že funkce koordinátora zdvojuje pozici tajemníka, je jednoduše nesprávné. Tajemník je vedoucí pozice s rozhodovací pravomocí a přesně vymezenou oblastí působnosti. Obsazení této nedávno uvolněné funkce bude předmětem řádného výběrového řízení. Do funkce tajemníka jsem dočasně jmenoval osobu, která je jí kompetencí nejblíž. Tou osobou není doc. Jinek. Toho jsem pověřil funkcí koordinátora, což je čistě administrativní funkce, jejímž úkolem je zajistit realizaci rozhodnutí děkana fakulty.

Funkci koordinátora má Filozofická fakulta, Právnická fakulta, obdobnou pozici má 1. lékařská fakulta a nejspíše i mnohé další. Analogické funkce jsou běžné v kolegiu rektorky. Opravdu proto není na místě, aby někdo zasahoval do organizace mé práce či práce mých spolupracovníků.

 

Hodnotíte současnou situaci jako vážnou?

Ano, hodnotím, a to zejména z důvodu, že dlouhodobě dochází k systematickému zasahování do činnosti Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, kdy je zpochybňována legitimita většiny rozhodnutí vedení fakulty, ať už mých, nebo předchozího pana děkana. Tlaky zvenčí, o nichž svědčí i včerejší (čtvrtek 11.10. – pozn. redakce) účast osob z jiných fakult na shromáždění před budovou KTF, které jsou podpořeny médii, destabilizují vztahy uvnitř fakulty, brání přijímání efektivních a nutných opatření k jejímu řízení a dělají kauzy z běžného provozu fakulty, který je standardní ve všech institucích a u všech zaměstnavatelů.

Nedovedu si představit žádnou jinou organizaci, která by akceptovala požadavek zaměstnávat pracovníky, které právě nepotřebuje, nebo aby hradila mzdy za jiný druh práce, než kterou konají, a to ještě s intervencí cizích osob, které nemají s daným zaměstnavatelem nic společného.

 

Máte na mysli i probíhající soudní spor vedený s prof. Petráčkem o skončení pracovního poměru?

Ano, mám. I v tomto případě šlo o řádné skončení pracovního poměru, tentokrát na základě přijetí organizační změny, kterou došlo ke zrušení jeho nadbytečné pracovní pozice. Toto rozhodnutí bylo přijato mimo jiné také v důsledku tlaku vyvíjeného univerzitními orgány, které fakultu nutily k úsporám. Pracovní pozice prof. Petráčka byla zrušena jako nadbytečná. Pan profesor vykonával pro fakultu jen část předpisy daných činností a tato část byla snadno nahraditelná jinými zaměstnanci fakulty. Došlo tak k důležitým úsporám. Přesto pan profesor uvádí, že má být údajně pro fakultu nepostradatelný, a dokonce že si fakulta mohla na jeho mzdu vypůjčit. Představa o vlastní nenahraditelnosti by byla snad i úsměvná, pokud bychom kvůli ní nemuseli čelit soudnímu sporu, jehož jediným cílem je poškozování jména Katolické teologické fakulty a chvilkové zviditelnění pana prof. Petráčka.

  

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!