S Gretou na věčné časy a nikdy jinak

Komentář Antonína Randy

 

Psal se rok 2019 a osobností roku se podle časopisu Time stala švédská aktivistka Greta Thunbergová. Berlínský arcibiskup Heiner Koch ji přirovnal k Ježíši a nadšení z ní neskrývali ani někteří čeští duchovní, jejichž hlas bývá tuzemskými levicově a progresivisticky laděnými médii považován za prorocký.

 

Zpochybnit Gretu, držitelku čestného doktorátu teologické fakulty Helsinské univerzity, znamenalo zařadit se na pravicově extremistický okraj společnosti.

 

Neuplynulo mnoho let a Německo chce dnes Gretě zakázat vstup do země. Pro její antisemitské postoje a propagaci islámského terorismu.

 

Nabízí se otázka, zda se za těch pár let tolik změnila Greta nebo zda snad Německo konečně prozřelo a teď se snaží zachraňovat, co se dá. Odpověď je nasnadě.

 

Berme to jako další důkaz, že skákat za každou cenu na progresivní vějičky bořící vratký starý svět s jeho nemoderními hodnotami, bývá tenký led.

 

V církvi se snažíme „být s lidmi“, ale to neznamená tleskat nekriticky všemu, co se rodí v hlavách budovatelů nového světa s jeho novým řádem a novým člověkem. Těžší, ale o to důležitější, je „být s nimi“ a uchovat si přitom pevnost a vlastní integritu.

 

A ještě jedna poznámka na závěr. V minulosti se osobností roku časopisu Time stali například nacistický diktátor Adolf Hitler (v roce 1938) nebo sovětský diktátor Josif Stalin, – v letech 1939 a 1942.

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!