Skandál ve Stuttgartu. Kam až lze klesnout?

Křesťané jsou v Evropě v posledních letech zvyklí na ledacos a jestli něco neočekávají, tak je to úcta a respekt k tomu, co vyznávají.

 

To, co bylo ještě před nedávnem považováno za morálně neakceptovatelné, či úchylné, je dnes předkládáno jako norma, jako nezpochybnitelná hodnota nové postkřesťanské Evropy.

 

Nová Hra Sancta ve Státní opeře ve Stuttgartu je plná explicitních scén a nahoty. Autoři se na divadelních prknech nevyhýbají ani sadomasochistickým výjevům a berou si na mušku křesťanské symboly. Během prvních dvou představení muselo být kvůli nevolnosti a šoku ošetřeno celkem 18 návštěvníků. Uvedl to podle webu Stuttgarter Zeitung mluvčí opery Sebastian Ebling.

Hra tematizuje křesťanskou symboliku a výjevy, které paroduje a kritizuje. Na prknech se tak třeba objevují řeholnice, které se nebrání sexu, nebo papež v podání herečky liliputky.

 

Co dodat? Snad jen tolik, že v tomto divadle byla poprvé v Německu uvedena Dvořákova Rusalka (1929) nebo třeba opera slovenského skladatele Jána Cikkera Vzkříšení.

 

 

 

 

 

 

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!