„Zmužštění žen není lidské, není křesťanské,“ řekl papež František

Čtenářům Katolických novin jistě stojí za povšimnutí i další slova Svatého otce z jeho interview během letu z Belgie. Na dotaz italské novinářky hovořil o důstojnosti žen a jejich zásadní roli v církvi.

Annachiara Valle, Famiglia Cristiana

Děkuji vám, Vaše Svatosti. Včera po setkání na Katolické univerzitě v Louvain bylo vydáno komuniké, kde jsem četla, že „univerzita vyjadřuje politování nad konzervativními postoji papeže Františka k roli žen ve společnosti“. Říkají, že je trochu omezující mluvit o ženách pouze pro mateřství, plodnost, péči, že je to vlastně trochu diskriminační, protože je to role, která patří i mužům. A v souvislosti s tím obě univerzity nastolily otázku ordinovaných služeb v církvi.

Především toto prohlášení zaznělo v době, kdy jsem hovořil. Bylo předem připravené a není to morální. Vždy mluvím o důstojnosti žen a řekl jsem něco, co nemohu říci o mužích: Církev je žena, je to Ježíšova nevěsta. Zmužštění církve, zmužštění žen není lidské, není křesťanské. Ženství má svou vlastní sílu. Vskutku, ženy – vždycky to říkám – jsou důležitější než muži, protože Církev je žena, Církev je Ježíšova nevěsta. Pokud se to těm dámám zdá konzervativní, tak já jsem Carlo Gardell (slavný argentinský zpěvák tanga, pozn. red.). Nerozumí… Vidím, že existuje tupá mysl, která o tom nechce slyšet. Žena je rovna muži, ba v životě církve je žena nadřazena, protože církev je žena. V oblasti služby je mystika ženy větší než služba. Existuje jeden velký teolog, který o tom vypracoval studie: co je větší, petrovská služba nebo mariánská služba? Mariánská služba je větší, protože je to služba jednoty, která zahrnuje, druhá je služba vedení. Mateřství církve je mateřstvím žen. Petrovská služba je službou velmi malou, danou k doprovázení věřících, vždy v rámci mateřství. Různí teologové to studovali a je to reálné, neříkám moderní, ale reálné. Není to staromódní. Přehnaný feminismus, který znamená, že ženy jsou machistky, nefunguje. Jedna věc je machismus, což nejde, a druhá věc je feminismus, což nejde. Co jde, je ženská církev, která je větší než kněžská služba. A na to se někdy nemyslí.

Ale děkuji za otázku. A děkuji vám všem za tuto cestu, za práci, kterou jste vykonali. Omlouvám se, že je zde málo času. Ale děkuji vám, moc vám děkuji. Modlím se za vás, vy se modlete za mě.

 

Celý rozhovor na Radio Vaticana 29. září 2024: https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2024-09/papez-o-bombardovani-libanonu-jakakoli-neprimerena-obrana-je-ne.html

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!