Za vojevodou do Boleslavi

Zraky ctitelů svatého Václava, tedy všech dobrých Čechů, se v tento čas obracejí k poutnímu místu Stará Boleslav. Již v pátek přiveze eskorta Hradní stráže světcovu lebku. Druhý den v deset hodin pak kněží i lid uctí svatého Václava při poutní mši svaté na Mariánském náměstí. Nezapomenou přitom ani na posvátné Palladium země české.

Blížící se Národní svatováclavská pouť s sebou letos přináší některé jedinečné události. Jednou z nich je prezentace svatováclavského dukátu. Dne 17. září 2024 vydala Česká národní banka zlatou obchodní minci český dukát s motivem sv. Václava. Centrální banka emituje minci u příležitosti 100. výročí ražby svatováclavského dukátu (v roce 1923). Nová mince je vyražena ze slitiny zlata a mědi. Hrana mince je vroubkovaná. Průměr mince je 19,75 mm, hmotnost 3,49 g. Na lícní straně mince je český lev. V opisu po obvodu je text „Česká republika“. Jednotlivá písmena tohoto textu jsou od sebe oddělena lipovými lístky. Při spodním okraji mince je ročník ražby „2024“. Na rubové straně mince je portrét svatého Václava s přilbou. V opisu po obvodu mince je text „Svatý Václave, nedej zahynouti nám i budoucím“ a „Český dukát“. Jednotlivá slova textu „Svatý Václave, nedej zahynouti nám i budoucím“ jsou od sebe oddělena značkou ve tvaru tečky. Slova textu „Český dukát“ jsou ohraničena značkou ve tvaru křížku. Kompozice písmen „V“ a „O“ odkazují na autora mince, akademického sochaře Vladimíra Oppla. Jeden z nově ražených dukátů bude u příležitosti letošní poutě vložen do pokladu chrámu Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi.

Svatováclavská tradice je hmotně vyjádřena také v českých mincích. Světcova podoba byla ražena na mincích českého středověkého státu, na platidlech Habsburků i Československé republiky. Existence vlastní historické měny je dokladem naší odvěké státní suverenity a svobody. Text ze svatováclavského chorálu, použitý na novém dukátu, je prosbou, která českému lidu po staletí dodává odvahu obstát v nelehkých zkouškách tohoto světa.

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!