Členové Orelské stráže složili přísahu do rukou pražského arcibiskupa Jana Graubnera

Ve večerních hodinách 27. září 2024 orlové s tasenými šavlemi provázeli lebku svatého Václava do krypty staroboleslavské baziliky zasvěcené rovněž hlavnímu patronovi českých zemí. V kryptě, u relikvie přenesené na oltář, zaujali orlové stráž. V památném místě mučednické smrti svatého vojevody se toho večera po nešporách konal obřad, při němž čtveřice členů katolické tělovýchovné organizace Orel složila do rukou arcibiskupa pražského a primase českého Jana Graubnera přísahu a přijala od něj požehnané ceremoniální šavle jako symbol připravenosti orlů hájit práva církve a vlasti a chránit církevní osobnosti a křesťanský lid. Orel je jedna z nejstarších organizací našeho národního života. Orelská stráž chce přispět k obnově vlastních původních tradic, zejména stejnokroje a praporů a celé spolkové kultury s tím spojené. Vnější projevy orelského hnutí se prolínají s jeho vnitřním ukotvením v katolické víře. Členové ve stejnokroji, s tasenými šavlemi a s prapory se druhý den na pouti modlili a přijímali svátosti. Poklekli před svátostným Kristem, uctili svatého Václava a zpívali hymny!

Z přísahy Orelské stráže a žehnání ceremoniálních šavlí. V předvečer slavnosti zazněla také tato slova: „Uděl těmto Tvým služebníkům sílu a odvahu k obraně víry a spravedlnosti. Dej jim růst ve víře, naději a lásce. Kéž mají pokoru, vytrvalost, poslušnost a trpělivost, aby těmito šavlemi, ani jinak, nikoho nespravedlivě nezranili, ale vždy spravedlivě a správně bránili to, co je dobré. A jako nyní přijímají novou čest Orelské stráže, ať odloží starého člověka s jeho skutky a obléknou nového člověka. Kéž Ti spravedlivě slouží, vyhýbají se společenství nevěrných, rozšiřují svou lásku k bližním, ve všem správně poslouchají své nadřízené a vždy spravedlivě vykonávají své povinnosti.“

Poté, co velitel Orelské stráže přednesl slova přísahy, odvětili klečící orlové: „Pro vlast obojí stát chci vždy ve zbroji. Tak přísahám.“ Slova upomínají na Orelskou modlitbu, ve které se orel hlásí k vlasti nebeské i pozemské. Při předávání šavlí pronesl velitel: „Bratře, přijmi tuto šavli, pevně si ji připásej k boku a věz, že svatí nedobývali království mečem, ale vírou.“ Zpěvem druhé sloky Orelské modlitby důstojný obřad skončil.

 

Fotografie: Lucie Horníková/Člověk a víra

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!