Papež požaduje pomoc pro sexuálně zneužité a trest pro násilníky

Rozhovor, který novinářům poskytl papež František na zpáteční cestě z Belgie, vypovídá o jeho striktním názoru na sexuální zneužívání. Papež požaduje pomoc pro sexuálně zneužité a trest pro násilníky.

 

Andrea Vreedeová, belgická vlámská a nizozemská televize:

 

Vaše Svatosti, také během této cesty do Belgie jste měl dlouhé setkání se skupinou obětí sexuálního zneužívání. V jejich příbězích se často objevují výkřiky zoufalství nad netransparentností postupů, zavřenými dveřmi, mlčením vůči nim, pomalostí disciplinárních opatření, utajováním, o kterém jste se dnes zmínil, problémy ohledně odškodnění za utrpěné škody. Zdá se, že věci se nakonec změní, až když s vámi mohou mluvit osobně. V Bruselu oběti také vznesly řadu požadavků. Jak hodláte s těmito požadavky naložit? A nebylo by možná lepší zřídit ve Vatikánu zvláštní oddělení, možná nezávislý orgán, jak žádají někteří biskupové, který by se lépe vypořádal s touto pohromou v církvi a obnovil důvěru věřících?

 

Děkuji. Poslední… Ve Vatikánu existuje to oddělení, eh. Existuje struktura, jejímž předsedou je nyní kolumbijský biskup pro případy zneužívání. Existuje komise a kardinál O’Malley ji vytvořil. To funguje! A ve Vatikánu se přijímají všechny věci a diskutuje se o nich. I já jsem zneužívané ve Vatikánu přijal a poskytuji podporu, abychom šli dopředu. To je první věc. Za druhé, vyslechl jsem zneužívané. Domnívám se, že je to povinnost. Někteří říkají: statistiky říkají, že 40-42-46 % zneužitých je v rodině a okolí, pouze 3 % v církvi. To mě nezajímá, já si beru ty v církvi! Máme povinnost pomáhat zneužívaným a starat se o ně. Někteří potřebují psychologickou léčbu, s tím jim musíme pomoci. Také se mluví o odškodnění, protože v občanském právu existuje. V občanském právu je to myslím 50 000 eur v Belgii, to je příliš málo. Není to něco, co by stačilo. Myslím, že to je ta částka, ale nejsem si jistý. Ale musíme se postarat o zneužívané a potrestat ty, kteří je zneužívají, protože zneužívání není hřích dneška, který zítra nemusí být… Je to sklon, je to psychiatrická nemoc, a proto je musíme dát na léčení a takto je kontrolovat. Nelze nechat násilníka volně v normálním životě, s povinnostmi ve farnostech a školách. Někteří biskupové kněžím, kteří to udělali, po soudu a odsouzení dali práci například v knihovně, ale žádný kontakt s dětmi ve školách, ve farnostech. Ale musíme v tom pokračovat. Řekl jsem belgickým biskupům, aby se nebáli a pokračovali. Hanbou je zakrývat to, to je ta hanba.

 

Celý rozhovor na Radio Vaticana 29. září 2024: https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2024-09/papez-o-bombardovani-libanonu-jakakoli-neprimerena-obrana-je-ne.html

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!