Instalace nových kanovníků Kolegiátní kapituly svatých Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi

Pražský arcibiskup Jan Graubner 2. října 2024 uvedl do kapituly pět nových kanovníků

Kapitula je sborem kanovníků, jimž přísluší konat slavnostní bohoslužbu v katedrálním nebo kolegiátním kostele. Společenství kněží při významných chrámech plní úkoly, kterými bylo nadáno právem nebo pověřeno diecézním biskupem. Organizačně nespadá pod úřad diecézního biskupa, ale slouží jako jeho poradní orgán. Celkem funguje v naší arcidiecézi pět kapitul. Ta staroboleslavská se historicky se opírá o zakládající listinu z r. 1052, vydanou knížetem Břetislavem. Ten postavil nad mučedništěm sv. Václava kryptu sv. Kosmy a Damiána a kostel, který byl podle Kosmovy kroniky posvěcen 10. května 1046. Po svém tažení do Polska, při kterém bylo převezeno tělo druhého pražského biskupa sv. Vojtěcha z Hnězdna do Prahy, ustanovil při kryptě sv. Kosmy a Damiána kapitulu, která je po pražské katedrální kapitule nejstarší kapitulou v Čechách.

Předávání kanovnických biretů, mozet a cingulí – vnějších znaků daného duchovního důstojenství – je vždy jedinečná událost v církvi, a zvláště v předmětném sídle kapituly. Významným odznakem je kanovnické signum. V případě nově jmenovaných kanovníků jde o zdobný kříž se středovým vyobrazením svatých Kosmy a Damiána, na nimiž je umístěna svatováclavská koruna na znamení světce mučedníka, hlavního patrona českých zemí. Kanovníci nosí signum zavěšené na krku po způsobu pektorálního kříže.

Druhého října se členy staroboleslavské kapituly stali zasloužilí kněží Pražské arcidiecéze: R. D. Jaroslav Kučera, kladenský vikář a farář v Kladně-Rozdělově, R. D. Mgr. Martin Janata, rakovnický vikář a farář v Novém Strašecí, R. D. Mgr. Bedřich Vymětalík, farář v Týnci nad Sázavou, R. D. ThLic. Vít Uher, Th.D., vikář IV. pražského vikariátu a farář v Praze 3 na Žižkově a R. D. ThDr. Miloslav Kněz, farář v Divišově. V čele kapituly stojí probošt J. M. Libor Bulín.

Jak vnímá úlohu kanovníků a své jmenování za člena starobylé staroboleslavské kapituly, se svým farníkům svěřil novostrašecký pan farář Martin Janata. Se svolením publikujeme jeho slova:

Od 1. července 2024 jsem byl, ke svému překvapení, jmenován sídelním kanovníkem Kolegiátní kapituly svatých Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi. Někteří lidé se mě ptají, co to znamená. Pokusím se odpovědět.

U některých významných kostelů v diecézi je zřízena kapitula, kolegium kněží, kanovníků, kteří mají duchovně pečovat o místo, významné pro diecézi, pro náš národ. Staroboleslavská kapitula byla zřízena v roce 1052 knížetem Břetislavem, aby rozvíjela kult mučedníka sv. Václava na místě jeho smrti. Později k tomuto určení přibyla i péče o Palladium země české, milostný obraz Panny Marie.

V současné době je úloha kanovníků, kteří mají na starosti své farnosti, spíše symbolická. A já ji přijímám jako duchovní závazek modlitby. Jmenování je pro mě ctí a vážím si toho, ale v mém duchovním životě zaujímá své místo v pořadí. Na prvním místě je křest v katolické církvi, pak skutečnost, že jsem kněz Kristův, pak má rodina novostrašecké a zbečenské farnosti a nakonec kanonikát staroboleslavské kapituly.

Když jsem se v květnu dozvěděl, že budu jmenován kanovníkem, ptal jsem se před svatostánkem: pomůže mi tato skutečnost ke spáse? Nabízí se odpověď, že průvod v kanovnické klerice ve Staré Boleslavi určitě ne. Pak jsem si ale uvědomil, že se stávám součástí společenství, v němž za bezmála tisíc let jistě někteří kanovníci dosáhli svatosti. Jejich přímluva mi může pomoci dosáhnout nebe.

Váš farář Martin Janata

 

Fotografie: Lucie Horníková/Člověk a víra

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!