Papež František chce blahořečit belgického krále a obhájce nenarozeného života Baudouina I.

Do třetice se pozastavme nad podnětnými slovy papeže Františka, která pronesl v letadle cestou z Belgie. Tentokrát nás zajímá jeho hodnocení belgického krále Baudouina I., který proslul jako obhájce nenarozeného života. S tím souvisí jasný zamítavý papežův postoj k umělým potratům. Náměstek Kristův kontinuálně navazuje na své předchůdce a nauku církve, o které liberální svět nechce slyšet.

Během své návštěvy Belgie papež František uctil památku krále Baudouina, horlivého katolického panovníka, který zemi vládl od roku 1951 až do své smrti v roce 1993 a který je známý tím, že v roce 1992 na šestatřicet hodin abdikoval, aby nepodepsal zákon o legalizaci potratů. Po setkání v koekelberské bazilice s biskupy, kněžími a řeholníky se papež odebral do královské krypty pod kostelem Panny Marie v Laekenu, kde jsou pohřbeni mnozí členové belgického panujícího rodu. Po přivítání králem Filipem a královnou Matyldou papež stanul před hrobem krále Baudouina v tiché modlitbě.

Později Svatý otec před králem a přítomnými ocenil Baudouinovu odvahu. Vyzval Belgičany, aby ke králi vzhlíželi v době, kdy se tvoří zločinné zákony zaměřené proti zachování lidského života.

Papež František také oznámil svůj záměr po návratu do Říma zahájit proces blahořečení krále Baudouina, kterého označil za muže víry, jehož příklad by měl působit na politiky. „Žádám belgické biskupy, aby se zavázali k podpoře této věci,“ prohlásil.

Vybíráme z rozhovoru

Valerie Dupontová, belgická státní televize:

Svatý otče, děkuji vám za Vaši dostupnost. Omluvte můj hlas, ale trochu mě zasáhl déšť. Vaše slova u hrobu krále Baudouina vyvolala v Belgii trochu údiv…

Ale víte, že údiv je počátkem filozofie, a to je v pořádku…

Valerie Dupontová: Možná. Někteří v tom viděli i politické vměšování do demokratického života Belgie. Králův beatifikační proces je totiž spojen s jeho postoji. A jak sladit právo na život, obranu života a také právo žen na život bez utrpení?

Vždy jde o život. Král byl statečný, protože tváří v tvář zákonu smrti nepodepsal a rezignoval. To chce odvahu, že? K tomu je zapotřebí politika „s kalhotami“. Chce to odvahu. I on tím dal najevo poselství, a i on to udělal, protože byl svatý. Ten člověk je svatý a proces blahořečení bude pokračovat, protože mi o tom dal důkaz.

Ženy. Ženy mají právo na život: na svůj život, na život svých dětí. Nezapomínejme říkat toto: potrat je vražda. Věda říká, že v měsíci početí už jsou všechny orgány… Zabíjíte lidskou bytost. A lékaři, kteří se k tomu propůjčí, jsou – dovolte mi to slovo – nájemní vrazi. Jsou to nájemní vrazi. A to nelze zpochybnit. Zabíjejí lidský život. A ženy mají právo chránit život. Jiná věc jsou antikoncepční metody. Nepleťte si to. Nyní mluvím pouze o potratech. A o tom se nedá diskutovat. Promiňte, ale je to pravda.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!