Před sjezdem KDU-ČSL: Rozhovor se senátorem Jiřím Čunkem, kandidátem na předsedu strany

Vážení čtenáři, redakce Katolických novin vám přináší rozhovor s Jiřím Čunkem, který se uchází o post předsedy KDU-ČSL.

 

1) Vážený pane senátore, hovoříte o potřebě návratu KDU-ČSL ke konzervativnější politice, mohl byste vyjmenovat její hlavní body, které byste prosazoval?

Především je důležité o některých věcech nepochybovat. Rodina je základ státu a tvoří ji muž, žena a děti. Stát by do této jednotky, primárně do výchovy dětí, vůbec neměl zasahovat, pokud se samozřejmě nejedná o patologické projevy. Představitelé státu se také mají řídit slovy svatého Pavla: „Kdo nechce pracovat, ať nejí.“ Jde o stěžejní východisko křesťansko-demokratické politiky, kdy má stát nastavovat pravidla tak, aby byli zvýhodňováni ti, kteří pracují, a ti, co pracovat nechtějí, se měli výrazně hůř. Zároveň však musíme projevovat solidaritu těm, kdo pracovat chtějí, ale nemohou.

 

2) Jak byste se vyrovnal s tím, aby tímto nenastal ve straně rozkol?

Pokud lidovci opustí konzervativní politiku, zaniknou. A s tím se smířit nechci, protože věřím, že křesťansko-demokratická politika má v naší společnosti stále místo.

 

3) Stranu zakládali dva kněží – liberálnější Mons. Šrámek a konzervativnější Mons. Stašek – čím by mohli být inspirací pro KDU-ČSL dnes?

Tím, že se dokázali domluvit. A domluvit se dokázali hlavně díky tomu, že základní postuláty byly pro oba stejné.

 

4) Jaké by měly být priority KDU-ČSL ad intra – tedy v ČR?

Neustupovat z výše formulovaných konzervativních priorit a zároveň vést diskusi o ostatních tématech ve snaze dosáhnout konsensu.

 

5) Jaké by měly být priority KDU-ČSL ad extra – tedy v zahraniční politice?

Nevměšovat se do politiky ostatních států s vědomím, že jejich historie a kultura jsou odlišné od našich zkušeností, a proto mohou mít na různá témata jiný pohled. Bez ohledu na rozdíly však s nimi musíme najít společnou řeč, aby naše země mohla těžit ze vzájemné spolupráce.

 

6) Proč by KDU-ČSL měli pod Vaším vedením volit ti lidé, kteří ji dříve nevolili?

Dle statistik vyznávají konzervativní hodnoty vyšší desítky procent občanů, jen je nevidí přísně pouze v křesťanské filozofii. Jsem přesvědčený, že tím pádem s politikou respektující přirozené principy a přírodní zákony mohou silně konvenovat. Například dva muži nebo dvě ženy prostě nedokážou zajistit růst našeho národa, což je neoddiskutovatelné.

 

7) Čím by KDU-ČSL mohla být pod Vaším vedením zajímavá pro budoucí vládní koalice?

Jsem tvrdý vyjednavač a držím dohody. Mou výhodou je životní zkušenost a schopnost rychle odhalovat chyby, což mi umožňuje vrátit se bez zbytečných zdržení na správnou cestu. Při správě veřejného majetku jsem výrazně racionální, takže v této oblasti dělám chyb minimum.

 

Děkujeme Vám za rozhovor!

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!