Otázky pro uchazeče o funkci předsedy lidové strany

Kandidátům na předsedu KDU-ČSL jsme položili několik otázek. Průběžně budeme publikovat odpovědi těch kandidátů, kteří se ankety zúčastnili.

  

Marek Výborný: Proti populistické opozici musíme jít stále SPOLU!

Před zítřejším sjezdem KDU-ČSL se redakce Katolických novin zeptala jednoho z kandidátů na předsedu strany, současného ministra zemědělství Marka Výborného na jeho představu o směřování strany.

Na olomouckém sjezdu se o post předsedy lidovců bude ucházet několik kandidátů, z nichž favorité jsou tři. Současný předseda a vicepremiér Fialovy vlády Marian Jurečka, starosta Vsetína a senátor Jiří Čunek a ministr Marek Výborný.

  1. Jaké směřování KDU-ČSL nabídnete delegátům sjezdu?

KDU-ČSL stojí na hodnotách, které už 105 let reprezentujeme a které všichni znají, na směřování KDU-ČSL tedy není třeba nic měnit. Jsme a zůstaneme stranou středovou s jasným konzervativním ukotvením. KDU-ČSL je moderně konzervativní, proevropská, na židovsko-křesťanských hodnotách založená strana s důrazem na sociálně tržní hospodářství, odpovědnost člověka za svoji rodinu, právní stát, demokracii a subsidiaritu. Rád bych se ale vyvaroval toho, abychom byli stranou moralizující. Naším úkolem není lidem říkat, jak mají žít. Náš úkol je pomáhat lidem řešit jejich každodenní problémy. Ať už je to dostupné bydlení, kvalitní školy, nebo dostupná základní občanská vybavenost.

  1. Budete pro sněmovní volby 2025 navrhovat samostatnou kandidaturu KDU-ČSL nebo kandidaturu v koalici SPOLU?

Zcela jednoznačně by měla pokračovat spolupráce v rámci koalice SPOLU i pro příští sněmovní volby. Nevidím zde jinou alternativu vůči těm často černobílým, líbivým a populistickým řešením, která přináší současná opozice. Tomu se musíme společně postavit a v příštích volbách uspět.

  1. Jakou zásadní výzvu pro KDU-ČSL v současnosti vnímáte?

Musíme získat zpět důvěru našich voličů a stát se znovu stranou důvěryhodnou. Vždy musí platit, že to, co říkáme, tak také děláme. V základních otázkách musíme být jednotní, jedině tak budeme uvěřitelní pro naše voliče.

 

 

 

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!