Dokument Zibi je na světě

Znáte Zibiho? Jak to vypadá, když vezme kladívko do ruky, když má „nerva“, jaký má v sakristii servis nebo co zaručeně pomůže kdybyste se ho chtěli zbavit? Nejen to se dozvíte v časosběrném dokumentu Zibi, který je o Zbigniewu Czendlikovi, polském faráři, působícím už od roku 1992 v Čechách. Premiéra bude 12. října v kině Dobruška.

Film začíná záběry na město Lanškroun, ve kterém Zbigniew Czendlik působí už desítky let jako kněz. „Pak se kamera přenese na malebné náměstí, kde stojí nejen kostel, kde Zibi tráví se svými farníky mnoho příjemných chvil. Je tam ale i fara, která je pro Zibiho momentálním domovem a zároveň jakýmsi administrativním pracovištěm. Zibi nám hned na začátku tato místa ukazuje a svým působivým komentářem nás do nich zasvěcuje,“ přibližuje režisér a producent časosběrného dokumentu Jaroslav Červinka.
Devětapadesátiletého duchovního, držitele ceny Magnesia litera 2017 (za knihu Postel hospoda kostel), který se hodně angažuje v neziskovém sektoru, zná snad celý národ. Pochází z polských Beskyd ze čtyř dětí. Jeho sestra působí jako řeholnice v Dortmundu. Na kněze byl Zbigniew Czendlik vysvěcen v roce 1989 a od roku 1992 působí v Čechách.


„Film končí jednou lednovou mší roku 2020, kdy se rozhodla delegace významných osobností z Polska i Čech poděkovat Zibimu za jeho dosavadní práci a bylo mu při této příležitosti také předáno významné ocenění za zásluhy pro město Dzierżoniów, “ říká producent. Dokončení a premiéru zbrzdila pandemie kovid i nedostatek financí. V současné době je ale film na světě a lze ho promítat kdekoliv v kinech i jinde, kde si ho diváci objednají.

Producent říká, že za rok a půl natáčení s knězem zažili nespočet zajímavých i překvapivých chvil a mnozí by se divili, čemu všemu se tento kněz věnuje. „Ale to už bych prozradil moc,“ usmívá se. Přece jen ale vzpomíná na natáčení v Polsku, kde chtěli divákům přiblížit místa Zibiho dětství, kde chodil do školy, kde ministroval… „Jak to tak v životě bývá, člověk si něco naplánuje, a pak to je všechno jinak. Věděli jsme dlouho dopředu, že se Zibi chystá navštívit svého tatínka. Proto se na daný termín objednalo ubytování pro štáb kousek u hranic na české straně, tak abychom další den ráno přejeli za hranice do Polské vesnice Dubovec (Dębowiec), kde nás měl čekat Zibi s tatínkem. Ovšem ranní probuzení bylo nemilé. Venku totiž pršelo jako z konve a nezdálo se, že by mělo přestat. A aby toho nebylo málo, všude byly hlášené zatopené oblasti. Ale co se dalo dělat, natočit jsme to museli, takže jsme vytáhli deštníky a jelo se natáčet. Důležité nakonec bylo to, že Zibi se nepříznivým počasím nenechal vyvést z míry a natáčení i přes tyto okolnosti probíhalo s optimismem jemu vlastním.“
Intenzivně a s dojetím prožíval Jaroslav Červinka i skrze svou dřívější zkušenost chvíle, kdy Zibi o vánočním čase navštívil jednoho těžce nemocného pána v jeho rodném domku. I přes první rozpaky před kamerou bylo vidět, jak je rád, že ho Zibi přišel navštívit, aby se pak společně mohli modlit.

A pro koho je film určen? „Osobně si myslím, že film určitě není určen jen pro skupinu věřících. Mým cílem bylo přiblížit lidem, že i kněz je jenom člověk a v případě Zibiho to platí dvojnásob. Než jsem ho oslovil k natáčení, zaujal mě svým neobvyklým přístupem šíření víry. Zatímco mnoho jiných kněží se drží obvyklých zajetých kolejí během různých církevních obřadů, Zibi se naopak snaží tyto chvíle vždy něčím lidským oživit. A domnívám se, že právě toto na něm lidé milují. Právě proto si myslím, že film by mohl oslovit širokou veřejnost, ať už v něco věříme, či ne,“ vysvětluje Jaroslav Červinka. Sám hlavní protagonista film ještě neviděl – protože se prý na sebe nerad dívá. Takže i pro něj bude premiéra v dobrušském kině překvapením.

„Když jsem se Zibiho rozhodl oslovit k natáčení, schůzka proběhla na faře v jeho kuchyni a zároveň kanceláři, jak on sám popisuje tuto místnost. Když jsem se mu tehdy představil a požádal ho o souhlas, Zibi měl dvě přání, že si natáčení budu převážně domlouvat s jeho manažerkou Renátou Hoffmannovou a že při natáčení o nás skoro nebude vědět. Jinými slovy nechtěl být štábem moc rozptylován. A jelikož už jsem v té době měl nějakou představu o pojetí celého snímku, musel jsem jí na základě těchto slov přehodnotit, ale i tak jsem byl moc rád, že mi tento vstup do svého soukromí dovolil. Film tedy nakonec nebyl točen dle mých původních představ, ale i tak si myslím že při natáčení mezi námi vznikla moc příjemná atmosféra a Zibi nám díky tomu poodkryl mnohé ze svého soukromí. Divák se má určitě na co těšit,“ konstatuje producent na závěr.
Pro ty, kteří ještě váhají, je ke shlédnutí malá ukázka na youtube.


(kš)

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!