Konzervativní noviny na Akademických týdnech

Již 33. ročník Akademických týdnů běží – a Konzervativní noviny jsou u toho. Přednášky, koncerty, divadlo, výstava, odpočinek. To vše v prostředí srdce Orlických hor v areálu chaty Horalka ve Sněžném, a to až do neděle 6. srpna.

„Počasí nám úplně nepřeje, dneska jsme to tu měli horské, déšť, mlhu, vítr. Přece jen jsme trochu výš, ale ve velkém přednáškovém stanu, kam se vejde až tři sta diváků a kam neprší a nefouká, je příjemně,“ konstatuje ředitel a dramaturg Akademických dní Julius Kahanec s tím, že ne příliš vlídné počasí na účast nemá vliv a návštěvníků je podobně jako v minulých ročnících. „Zajímavá byla hned první přednáška košického arcibiskupa Cyrila Vasiľa o odkazu Cyrila a Metoděje pro Evropu, i současnou. Hodně lidí přišlo na přednášku paní doktorky Markéty Martínkové, na téma Strava, zdraví a nemoci a také byla velká účast na přednášce doktora Jana Pirka nejen o kardiochirurgii,“ dodává.

Pro ty, kdo nestihli nebo nemohli přijet, budou přednášky také na webu KN a také na webu Akademických týdnů. Julius Kahanec s úsměvem říká, že kdyby měl doporučit, co v následujících dnech stojí za slyšení nebo shlédnutí, musel by přečíst celý program. Ten najdete zde, včetně aktuálních změn.

Z doprovodného programu diváky ještě čeká koncert – Hradišťanu & Jiřího Pavlici (ale na ten už jsou lístky vyprodané) a koncert barokní hudby (Jiří Sycha a Filip Dvořák), na Horalce pak vystoupí Slávek Klecandr a Studny samoty. Ve čtvrtek v podvečer bude ke shlédnutí divadelní představení mima Martina Sochora – a to nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Julius Kahanec říká, že kdyby se někdo ještě rozhodl přijet, ať už na část programu nebo na jeden či více dní, není to problém. Zatím jsou i některá volná místa k ubytování (ale je potřeba se telefonicky domluvit na čísle, které je uvedeno na webu Akademických týdnů). Pokud chce někdo přenocovat v autě, karavanu nebo si postavit stan, tak to lze víceméně neomezeně, protože areál Horalky je velký.

Aby mohly přijet i rodiny s dětmi, s postupem let se tříbí do stále větší kvality program pro děti. Předškolní děti mají hlídání, ty starší se účastní táborové hry. V současné době se programu účastní několik desítek dětí a pro některé je to i příležitost najít si nové kamarády.

Více na www.akademicketydny.cz

Kateřina Šťastná

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!