Cesta Antonína Randy: Bohatá na milá setkání

Snímky: sestra Dominika Bohušová

Je úterý 6. září ráno. Ředitel a jeden ze spoluzakladatelů Cesty 121, Antonín Randa, je v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí v Praze, aby zde dostal zvláštní požehnání „na cestu“ od pana kardinála Dominika Duky.

Vydává se na pěší cestu. Dalekou. Sám. Chce pěšky ujít minimálně 121 kilometrů, jak je v názvu Cesty 121, aby tak oslavil její patnácté narozeniny. Směřuje na Karlovy Vary a zastaví se v místech, která jsou nějak spjata právě s tímto spolkem. Má jen malý batůžek a sám neví, kde bude následující noci přespávat.

Telefonicky jsme Antonína Randu zastihli u Unhoště. Na cestě, na loukách, v horkém dni bez stínu, ale po několika milých a osvěžujících setkáních. „Důvodem, proč jsem se na tu pouť vydal je, že chci poděkovat našim příznivcům a Hospodinu za těch patnáct let. O podobných výročích se dělávají různé rauty a děkovné koncerty, ale já jsem nechtěl slavit narozeniny Cesty 121 někde na pódiu a s chlebíčkama,“ konstatuje Antonín Randa. V malém, zeleném batůžku, si nese úkoly, prosby, papírky s modlitbami i jména míst, kde se chce zastavit. „Chci vzpomínat na kněze, kterým jsme pomáhali. Někdy ta cesta, kterou jsme s nimi ušli, byla hodně krátká a pořád přibývaly nové příběhy a nové situace… a já bych si teď chtěl udělat prostor, abych mohl znovu vzpomínat na konkrétní jména a konkrétní osudy,“ vysvětluje.

První den se zastavil Pod Petřínem u sester Boromejek, potom v Břevnovském klášteře, kde Cesta 121 vznikla ke krátké modlitbě, u sester Boromejek v Řepích a pak v Unhošti u otce Gabriela. Večer bude plánovat další den. „Všude, kde jsem se zastavil, jsem dostal kromě požehnání, povzbudivých slov a modliteb na lístečcích, i něco dobrého na cestu. Koho jsem potkal, ten mi něco dal,“ usmívá se Antonín Randa a uzavírá, že má batoh asi o dvě kila těžší, ale je bohatší o milá setkání.

(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!