Prvňáčcci ze ZŠ Štěpánská mají novou budovu

Snímky: Stanislav Zeman

Nový objekt pro prvňáčky ze ZŠ Štěpánská v Praze 2 vznikl na pozemku Arcibiskupství pražského. Poblíž klasické budovy školy tak stojí malý, bezbariérový a ekologicky udržitelný pavilon pouze pro první třídy.

Slavnostního otevření pavilonu a symbolického přestřižení pásky se, vedle prvňáčků a jejich rodičů, zúčastnili starosta Jan Korseska, generální vikář Arcibiskupství pražského Mons. Jan Balík a další.

Už dříve tu stávala v prostorách vedle rotundy sv. Longina „školička“ o dvou třídách. Nyní, po domluvě s arcibiskupstvím, zde byl na třicet let propůjčen pozemek pro dvě plnohodnotné učebny i jejich zázemí. Použité materiály a technologie pomohou v letním období zamezit nadměrnému přehřívání budovy, v zimě budou působit jako tepelná izolace. Moderně vyhlížející učebny přímo navazují na okolní zeleň a poskytnou tak dětem celoroční spojení s přírodou. Děti si tak budou moci osvojit zásady ochrany životního prostředí, přírody i zeleně, pozorovat proměny zahrady v jednotlivých ročních obdobích a vyzkoušet si péči o vlastní zahrádku.

„Jsem velmi potěšen, že se podařilo díky společné řeči všech stran vybudovat na pozemku arcibiskupství takto skvělé zázemí pro nové prvňáčky a rozšířit tak kapacitu základní školy v centru Prahy. Obzvlášť, když je v současné době velmi složité sehnat vhodnou budovu či pozemek pro školní potřeby. Je to dlouhodobý problém stejně jako navyšování kapacit škol obecně. Jako zřizovatel čtrnácti škol se s těmito problémy také potýkáme. Věřím, že nový pavilón je skvělým příkladem, jak podpořit rozvoj školství smysluplně,“ řekl P. Jan Balík, generální vikář Arcibiskupství pražského.

Za zmínku stojí, že letos na území Prahy 2 zasedlo do lavic rekordních 500 prvňáčků, což je nejvíc za posledních deset let.

Redakčně upraveno z tiskové zprávy Odboru kanceláře starosty a komunikace, ÚMČ Praha 2

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!