První Kalvárie v Mongolsku

Na bezejmenném kopci u obce Govyl Bag asi čtyři kilometry od Erdenetu, druhého největšího městě Mongolska, vyrostla pouhý týden po odletu papeže Františka ze země „Kalvárie Erdenetská“. Jejím autorem je český sládek Aleš Ondrůšek, který je tyto měsíce v Mongolsku na své „pivní misi“.

„Je to variace na barokní sousoší, tyčící se nad městem Moravská Třebová, odkud jsem přijel,“ vysvětluje Aleš Ondrůšek. Když ho v květnu oslovili čeští výrobci s tím, zda by jako potravinářský technolog a sládek pomohl smontovat a rozjet pivovar v Mongolsku, zdaleka netušil, co ho tam čeká, ani že se během své „pivní“ mise setká s papežem.

Nápad postavit jednoduchý kříž vznikl spontánně. Místní svářeči ho zhotovili ze zbytků železných trubek ze stavby pivovaru a pan Aleš na něj přidělal trnovou korunu v podobě srdce, která může vést zamyšlení náhodné kolemjdoucí i místní pastevce. Místo předal farnosti k užívání i ke ztišení a modlitbě. „Toto místo, trochu skryté před přímým pohledem ze silnice a z vesnice, lze využívat k soukromým pobožnostem, příležitostně ke sloužení mše svaté, duchovní obnově v přírodě a také pro další evangelizační aktivity. Navíc jsem v trávě u cesty našel povalovat se koňskou lebku, což mi připomnělo Golgotu – hebrejský kopec nad Jeruzalémem. Proto jsem to místo pojmenoval jeho řeckou verzí s mongolským přídomkem Kalvárie Erdenetská na Govyl Bagu. A možná že z něho bude jednou, kdo ví, i poutní místo s bazilikou v podobě jurty,“ umívá se Aleš Ondrůšek.

(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!