Romana Bělohlávková: Nadšení a ochota mě naplnily optimismem

Minulý víkend v Praze proběhlo mimořádné vnitrostranické setkání KDU-ČSL. Tomu už od února předcházelo jedenadvacet různých setkání stranických odborných komisí. Na čem se domluvili lidovci, kterých se setkalo víc než čtyři stovky, včetně neujžšího vedení?

Nakolik zůstane KDU-ČSL konzervativní, jak zlepšit komunikaci nebo jak oslovit voliče… a bude strana jednotná? Nejen na toto se hledaly odpovědi.

„Ideová konference se dlouho připravovala a musím říct, že mne velmi pozitivně překvapila,“ řekla pro Katolické Konzervativní noviny poslankyně Romana Bělohlávková s tím, že čtyři sta delegátů bylo opravdu ze všech koutů ČR. „Setkání probíhalo ve dvou dnech a je třeba vyzdvihnout skutečnost, že i při hlasování v sobotu odpoledne bylo přítomno kolem tří set hlasujících. Pro mne právě tak vysoký počet lidí, kterým na KDU ČSL evidentně záleží, a kteří jsou ochotni stranické akci věnovat svůj čas i energii byl tím nejvíce pozitivním výsledkem,“ říká lékařka. Oceňuje také organizaci, která probíhala přes identifikační QR kód až po hlasování přes mobilní aplikaci.

Nakolik setkání naplnilo její očekávání a co ji zaujalo? MUDr. Bělohlávková říká, že účastníci si předem vybrali téma k diskusím – např. co znamená konzervatismus, jaké má být další směřování KDU ČSL, jak zlepšit vnitrostranickou komunikaci atd. Poté byli účastníci rozděleni do skupinek cca o dvanácti až čtrnácti účastnících a za pomoci moderátora diskutovali nad daným tématem. „Nebylo to snadné – každá diskuze trvala dvě hodiny a celkem se uskutečnily tři diskuzní bloky. Člověk byl pokaždé ve skupině s jinými účastníky. Výsledkem diskuze i hlasování potom byla jedna teze, se kterou šel zvolený mluvčí myšlenku předvést a obhájit na pódiu v sobotu. O této tezi se poté hlasovalo a byly přidělovány body od 1 do 10,“ říká Romana Bělohlávková s tím, že výsledky dostal k dalšímu zpracování analytický tým a výstupy má dostat předsednictvo strany do dvou týdnů. V pátek večer se rovněž uskutečnilo setkání se všemi třemi ministry i 1. místopředsedou strany Janem Bartoškem. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich měl svůj podcast.

„Velmi mne potěšilo, že např. teze z mojí diskuzní skupinky, se kterou šla do finále, byla „Věrni kořenům a hodnotovému zakotvení“ – nebudu lhát, vymyslela jsem ji já – ovšem za svoji ji přijalo zbývajících cca 12 účastníků. To mne také potěšilo a naplnilo nadějí,“ říká poslankyně. Sama neví, jaké budou závěry. Ty by měly být přestaveny na programové konferenci 21. října v pražském Cubex centru a na jaře se v Plzni uskuteční celorepublikový sjezd. Do té doby, jak konstatuje lékařka, už bude jasné, kam bude KDU-ČSL směřovat. „To nadšení a ochota a upřímná snaha hledat dobré odpovědi na ne zcela snadné otázky u tolika obyčejných lidí, mne naplnila optimismem. Jsem tedy mírný, ale optimista, co se budoucnosti KDU ČSL týká,“ uzavírá poslankyně.

(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!