Senát zatím nebude projednávat ratifikaci Istanbulské úmluvy

V tento moment je už jisté, že 18. října, kdy se má setkat senát, nebude na pořadu jednání Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. A to i přes to, že ji projednaly a odmítly téměř všechny senátní výbory a ústavní komise. Přitom ještě v létě proběhlo médii, že toto hlasování se v říjnu uskuteční.

Zatím zahraniční výbor v úterý nedoporučil její ratifikaci mimo jiné pro nadbytečnost, stejně jako výbor pro záležitosti EU, který navíc poukázal na výkladovou nejasnost některých pasáží úmluvy. Ústavně-právní výbor horní parlamentní komory tuto úmluvu označil za ideologický dokument. Ratifikaci tzv. Istanbulské úmluvy podpořil pouze výbor pro vědu, vzdělávání, lidská práva a petice.

Je za odložením hlasování nějaká taktika? Ptali jsme se poslankyně Niny Novákové. „Fakt je, že organizační výbor toto téma nezařadil na polovinu října a zatím se neví, kdy se bude projednávat,“ konstatuje poslankyně s tím, že momentálně v senátu mezi jedenaosmdesáti lidmi panuje spíš nálada proti schválení Istanbulské úmluvy. Na rozdíl od procesu schvalování běžných zákonů v případě ratifikace této mezinárodní smlouvy nemůže poslanecká sněmovna rozhodnutí Senátu přehlasovat. Znamená to, že pokud by byla jedna z komor Parlamentu ČR, Senát nebo Poslanecká sněmovna proti, úmluva u nás v platnost nevstoupí.

„Je těžké říci, který čas by byl pro projednávání Istanbulské úmluvy ten správný. Bezpochyby se obě názorové strany napříč politickým spektrem snaží přesvědčit nerozhodnuté. Aktuálně jsou o něco aktivnější progresivisté,“ konstatuje Nina Nováková. Jak ale dodává, v současné době se nic zásadního neděje. Jsou to jen přípravná jednání.

Mnohem víc ji trápí, že když projednával ratifikaci školský výbor Senátu, stačily jen tři hlasy, které vedly k podpoře ratifikace. „Nepřišel ani jeden z lidoveckých senátorů,“ krčí rameny Nováková a označuje to za jejich selhání. „Mnohem horší situace ale nastala v poslanecké sněmovně: Zcela správně si naši voliči všimli, že chyběly čtyři hlasy, aby bylo v prvním čtení zamítnuto takzvané manželství pro všechny. Lidovci tehdy mohli sehrát roli „jazýčku na vahách“. Na hlasování však chybělo devět poslanců z KDU-ČSL. Už jsme nemuseli mluvit o manželství pro všechny, ale mohli jsme projednávat dobrý lidovecký návrh novely zákona o registrovaném partnerství. V případě manželství pro všechny je to zbytečná škoda. Pokud hovoříme o Istanbulské úmluvě, je nesmysl dělat průzkumy mezi občany, protože ani mnozí zákonodárci téma příliš nestudovali,“ domnívá se Nováková. „Aktuálně se propojujeme my, kteří chápeme, na čem stojí evropská kultura a odmítáme internacionální revoluci, která experimentuje s těmi nejcennějšími hodnotami. Je nás víc, než to vypadá podle některých médií. Je důležité, abychom ustáli velmi neférovou zkratku, o kterou se některá média a politici pokoušejí: kdo nechce revoluci v západní kultuře, ten je nebezpečný nebo dokonce souhlasí s Putinem. Příjemné to není, ale jsme dospělí lidé a pořád musíme mít na paměti, že nerozhodujeme o změně života dvou set poslanců ani jedenaosmdesáti senátorů. Můžeme to pokazit deseti milionům. Zůstávám realistickým optimistou, protože o základních principech křesťanské kultury zkrátka není třeba pochybovat,“ konstatuje poslankyně.

(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!