Godzone: Pro mnohé intenzivní dotek Boha

Projekt Godzone tour opět zavítá do Čech, a to za pouhých několik týdnů. 25. října 2023 do Zlína a den poté do Brna. Godzone je projektem který oslovuje všechny lidi, ale zejména mladé generace. Přináší hudbu, tanec, svědectví, modlitbu, představení – a to i mezi lidi, kteří se třeba nikdy s křesťanstvím nesetkali. Plné haly, světla, moderní videoprojekce, intenzivní zážitek… a pro mnohé také první intenzivní dotek Boha.

Nejprve vznikl na Slovensku, ale poslední roky přijíždí slovenský tým i do Čech, a už tu má také řadu spolupracovníků a dobrovolníků. Na organizaci u nás se podílí Nadační fond Credo. „Poprvé bylo turné v Čechách v roce 2015. Tím, že mezi našimi národy prakticky není jazyková bariéra, a Češi jsou nám, Slovákům blízcí, dříve či později jsme chtěli prostřednictvím Godzone tour evangelizovat i u vás,“ vysvětluje pro Katolické noviny Jakub Ušák ze slovenského týmu, který v současné době čítá několik desítek lidí. A jedou na plné obrátky.
Téma letošního turné je „Nebojte se“. Stejně jako minulé roky může přijít kdokoliv, vstup je zdarma. „Než nastala pandemie, přicházelo na Godzone tout víc než 20 tisíc lidí. V roce 2020 a 2021 byl program přenášen i prostřednictvím televize a sociální sítě. V roce 2021 se tímto způsobem zúčastnilo víc než sto tisíc lidí,“ říká Jakub Ušák s tím, že program je cílený hlavně na mladé, ale přijít může kdokoli: hledající, nebo ten, kdo touží po povzbuzení ve víře.
I do Godzone týmu přicházejí každým rokem noví lidé. Nejen na Slovensku, ale také v Čechách, během Godzone tour, se může kdokoliv nabídnout k dobrovolnické službě.


„Co se týká programu, evangelium je vždy aktuální, a proto zasahuje srdce člověka. Ale také se snažíme reagovat na aktuální problémy mladých a modlíme se za to, abychom do programu zakomponovali momenty, skrze které se Bůh bude moct dotknout i jednotlivých konkrétních
lidí jedinečným způsobem,“ říká Jakub Ušák.
Svůj příběh takto vypráví dobrovolník Filip: „Přestože jsem vyrůstal v křesťanské rodině, do kostela jsem v neděli chodil jen proto, abych pak dostal k obědu řízek. Neměl jsem osobní vztah s Bohem a neznal jsem ho. V roce 2016 jsem se dostal do Popradu na Godzone tour. Lístek na autobus jsem dostal od jedné animátorky. Na turné jsem pochopil, že existuje něco víc, než jsem doposud znal. Cestou domů jsme si v autobuse povídali s ostatními a já s úžasem poslouchal svědectví mých starších kamarádů o tom, jak slyšeli Boží hlas. Tehdy mi bylo jasné, že okolo mě existuje taková duchovní realita, kterou jsem nikdy předtím nepoznal a toužil jsem být její součástí. Doma jsem začal chodit do společenství a později jsem odevzdal svůj život Ježíšovi. Mše svatá pro mě začala být oslovující – a začal jsem na ni chodit i během týdne. Už jsem nemusel, ale chtěl.“
Aktuální informace ke Godzone tour 2023 najdete také na facebooku a instagramu. Pro větší skupiny lze i zařídit odvoz společným autobusem.
A kdyby vás zajímal oficiální klip k letošní tour – najdete ho zde.
Po skončení programu v halách, budou podobně jako loni, živé afterstreamy – a postupně budou zveřejňované i jednotlivé záznamy a úryvky. Více informací na www.godzone.sk.

Kateřina Šťastná

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!