Hlavně neztrácet naději

Ceny Celestýna Opitze pro tento rok už jsou předány. V neděli 22. října během slavnostního večera v brněnském Sále Milosrdných bratří získali toto ocenění za příkladné poskytování péče nemocným, chudým a všem jakkoliv potřebným, dva laureáti.

S velkým dojetím přebírala cenu fyzioterapeutka Emilie Vallová, průkopnice Vojtovy rehabilitační metody u nás. Žena, která „rozhýbala tisícovky ochrnutých dětí“, získávala své poznatky přímo od Václava Vojty. Za desítky let svojí práce pomohla i takovým dětem, kterým lékaři nedávali naději. Ve své pracovně má na zdech i na šňůrách vyvěšené fotky těchto svých dětí. Jak sama říká, bez Boha a bez radosti by tato práce nebyla možná. Mnohé děti byly po krvácení do mozku, s poškozeními mozku, ochrnuté, pro jejich rodiče byla poslední nadějí. Do Tišnova, kde působí, za ní jezdí rodiny z celých Čech, Moravy, ale i ze zahraničí. Takových dětí, kterým by ani ona nedokázala pomoct, bylo jen pár.
Rodičům vzkazuje: „My to dáme, my to dáme. Nikdy to nevzdávejte, i když vám lékaři budou říkat, že to je beznadějné. Vždycky je naděje. Já ty děti, některé už jsou dneska dospělé a chodí mě navštěvovat se svými dětmi, mám všechny ve svém srdíčku.“ Léčila je i svou láskou, trpělivostí a pečlivostí.
Druhými oceněnými jsou Medici na ulici, z. s. Za stovky studentů medicíny, kteří ošetřují bezdomovce v Praze, Brně a Plzni, cenu převzali čtyři jejich zástupci. Jsou to nadšení mladí lidé, jejichž motto je „Na každém záleží“. Ve svém volném čase ošetřují zejména chronické rány, které se špatně hojí, právě proto, že lidé z ulice žijí ve špatných hygienických podmínkách. Svou práci začínali se starými, prošlými autolékárničkami, s tím, co dostali. I dnes jsou odkázáni na dary, ale dárců pomalu přibývá a jejich práce je tak o něco snazší. Při přebírání ceny vybídli další mediky z Česka, kteří mají zájem, aby se k nim přidali. Více informací i možnost přispět na jejich aktivity je na www.medicinaulici.cz.
Slavnostní večer, již čtrnáctý v pořadí, doprovázely skladby starých mistrů v podání houslistky Ludmily Netolické a cembalisty Martina Hrocha. O tom, kdo dostane cenu příště, můžete rozhodnout i vy. Už v tento moment lze posílat nominace na příští ročník.
(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!