Každý biskup hledá způsoby pro svou diecézi, jak pomoci manželům

Biskupové České republiky i Slovenska se při svém společném zasedání hodně věnovali tématu manželství a doprovázení rodin. Během Plenárního zasedání, které proběhlo v druhé polovině října na Vranově u Brna, bylo cítit, že jim na rodinách opravdu záleží. Přinášíme malé ohlédnutí s biskupem Josefem Nuzíkem, který je delegátem pro rodinu při ČBK.

Středeční den plenárního zasedání jste věnovali přípravám snoubenců na svátost manželství i doprovázení rodin. Zdá se mi, že u nás ta příprava už je celkem dobře organizovaná, ale chybí spíš pomoc manželům v těžkostech?
Za posledních třicet let se toho hodně udělalo. Předtím byla příprava na manželství hodně formální, zaměřená spíš na samotný svatební den. Postupně se začala rozšiřovat nejen jako několik setkání s knězem, ale více se začali do přípravy zapojovat laici. Snoubenci získávají i praktické informace, připravují se na to, co přijde, co se může objevovat ve vztahu muže a ženy, rodičů a dětí. Od biskupské synody o rodině (v letech 2014-2015), které se účastnil pan arcibiskup Jan Graubner, se začala rozvíjet snaha pomáhat víc manželům i v prvních letech manželství. U nás na Moravě, právě díky úsilí otce biskupa Jana se víc rozšířila i ta praktická pomoc. Vznikl u nás kurz animátor rodin. Manželé, kteří už jsou na cestě třeba deset, patnáct let nebo i víc, prožili si také nějaké zkoušky, se snaží pomáhat těm, kteří jsou teprve na začátku, kterým ty zkoušky teprve přicházejí, přichází první dítě, anebo naopak nepřichází a oni by si ho moc přáli… Národní centrum pro Rodinu začalo natáčet asi před pěti lety videa Manželům nablízku, jinde probíhají různé přednášky, manželské večery. Každý biskup hledá způsoby pro svou diecézi, jak pomoci manželům.

Přesto dochází k rozvodům dřív než kdy jindy, a to i mezi katolíky. Nakolik myslíte, že nastal problém až během manželství, kdy třeba neměli někoho, kdo by jim pomohl situaci zachránit a oni si sami nedokázali pomoct, nebo je to prostě spolu přestalo bavit?
Důvodů může být víc. Někdy se stává, že v době chození, známosti, byl vztah hodně nerozvinutý a brzy přešel do roviny intimní lásky. Nedošlo tam ke skutečnému poznání osobnosti toho druhého. Když se analyzuje u církevního soudu, proč se manželství rozpadlo, uvádí se jako nejčastější příčina kánon z kodexu kanonického práva – neschopnost vytvořit harmonický vztah.

Takže jsme zase na začátku – u samotné přípravy…
Je důležitá samotná příprava, dobré poznání druhého. Ale i to, že když začne běžný život, opadne zamilování, je potřeba, aby člověk objevoval novým způsobem partnerovy kvality a snažil se překonat těžkosti. Uvědomujeme si, že tato doba mnohem
víc než kdy jindy, vytváří napětí mezi lidmi, a častokrát i mezi manželi. Dochází ke zklamání a smutku, že se nenaplňuje jejich představa o manželství, někteří si začnou myslet, že to není žena pro mě nebo že to není muž pro mě. Je dobré, když tam v takové situaci jsou doprovázející manželé, kteří je uklidní, řeknou, že to není takové drama, protože si třeba něčím takovým sami taky prošli. Že udělali tuto a tuto chybu, a to se dá napravit nebo překonat.

Co Vás nejvíc oslovilo, dotklo se, během plenárního zasedání?
Oslovilo mě, že přestože příprava na manželství vypadá jinak na Moravě a jinak v Praze, jinak na Slovensku, vidím, že každý pastýř se snaží využívat svých možností, které má v tom svém prostředí, v té své diecézi, aby pomáhal mladým lidem. A každý se snaží zabraňovat podle toho, jak může, aby ta manželství nekončila tragicky.

Během plenárního zasedání byl představen biskupům apoštolát Courage a Encourage, který se věnuje pastoraci a duchovnímu doprovázení homosexuálně orientovaných osob v katolické církvi.
Dokonce ten kněz, který v tomto hnutí působí a snaží se pomáhat lidem, kteří u sebe pozorují homosexuální projevy, se s námi na dálku spojil. Je to Američan a v té době měli hodně brzy ráno, možná pět hodin. Hodně mě potěšilo, že podobně jako v manželství potíže ještě neznamenají, že se vztah rozpadne, tak i tady: když člověk u sebe začne projevovat nějaké známky vztahu ke stejnému pohlaví, ještě to hned nemusí být jasné znamení, že ty problémy jsou v něm, nebo že musí vstoupit na tento sklon tak, jak do toho vstupuje svět.

Kateřina Šťastná

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!