Kniha o Eliasi Vellovi míří na pulty

Za dvacet let si Lenka Fojtíková vyměnila s Eliasem Vellou stovky mailů a dopisů

Vyhledávaný kazatel, exerctitátor, a exorcista původem z Malty procestoval celý svět. Od roku 1993 navštěvoval i Česko. Oslovoval tisíce lidí. V češtině a slovenštině vyšlo přeložených dvaadvacet jeho knih. Nyní vzniká kniha i o něm, a to rok poté, co odešel na věčnost. Vydává ji Kartizuánské nakladatelství a ke koupi by měla být během listopadu.

„Na knize Elias Vella a jeho stopy nejen v České republice jsem začala pracovat prakticky hned po Eliasově úmrtí 10. října 2022,“ říká autorka knihy, novinářka a fotografka Lenka Fojtíková, která se s Eliasem Vellou poprvé setkala v roce 2002 a od té doby s ním byla v pravidelném kontaktu. Za dvacet let si společně vyměnili stovky mailů a dopisů. Knihu rozdělila do několika částí. V úvodu připomíná život Eliase Velly a v dalších blocích jsou svědectví, střípky z vyučování, rozhovory a knihu uzavírá homilie z Eliasova pohřbu…

Už s několikaměsíčním předstihem bylo naplánované, že se 10. října 2022 uskuteční on-line spojení z Malty s Eliasem Vellou, který bude hovořit o vnitřním uzdravení. Nakonec ale bylo všechno jinak. Vyhrazený čas organizátoři operativně změnili na zádušní mši. „Hlavou mi letí vzpomínky na naše první setkání v  Koclířově. Bylo mně osmatřicet a kvůli dávno nefungujícímu manželství jsem byla vnitřně rozsekaná na kusy. Procházela jsem si v životě něčím tak těžkým, že jsem byla na hranici života a smrti. No a právě tehdy mně kamarádka řekla: ´Můžeme jet do Koclířova. Má tam být nějaký dobrý kněz z Malty a modlit se za vnitřní uzdravení.´A tak jsem jela a díky tomu se mi zcela změnil život,“ vzpomíná autorka knihy.

Lenka Fojtíková poznamenává, že přestože se s otcem Eliasem znala dlouho, téměř nikdy se s ním nefotila. Přesto pro Katolické noviny jednu takovou fotku našla, a to z únoru 2008, kdy ho vzala poprvé na Svatý Antonínek, poutní místo nad její obcí. Elias tehdy řekl: „Lenko, tam dole je tvoje vesnice?“ Ona na to kývala hlavou s úsměvem od ucha k uchu. A on na to: „Kdo by to řekl, že? Toto je prostě Boží vůle.…“ O čtyři roky později vedl dole v Blatnici pod Svatým Antonínkem víkendový seminář, kterého se zúčastnilo přes 400 lidí z Moravy, Čech i ze Slovenska a další rok měl na Antonínku týdenní exercicie…

„Zpráva o úmrtí františkánského kněze P. Eliase Velly z Malty se v pondělním podvečeru 10. října roku 2022 šířila téměř rychlostí blesku napříč hranicemi Evropy i světadílů. Hluboce se dotkla nejen těch, kdo tohoto výjimečného kněze poznali osobně, ale i čtenářů jeho knih, které byly vydány v České republice, na Maltě, Slovensku a v dalších zemích. Za svého života byl v kontaktu s úspěšnými podnikateli z různých koutů světa, vysokoškolsky vzdělanými lidmi stejně jako s prostými babičkami ze zapadlých vesniček na Slovensku či v Čechách. S kýmkoliv mluvil, měl dotyčný dojem, že je v konkrétním okamžiku tady jen pro něho. Každému, kdo měl otevřené srdce, dokázal zprostředkovat Boží lásku a fyzicky zakusit objetí Boha Otce. Inspirace shromáždit svědectví o tom, jak se vyučování a především modlitby P. Eliase Velly dotýkaly lidí v naší zemi i zahraničí, přišla jen pár dnů po jeho úmrtí. Tato svědectví konkrétních lidí, kteří měli odvahu podělit se o svůj životní příběh, jak Bůh skrze otce Eliase Vellu proměnil jejich životy, dotýkal se jejich ran a uzdravoval je, mohou být povzbuzením pro všechny čtenáře k tomu, že stojí za to Bohu důvěřovat. Že je každý člověk originálem a Bůh touží po tom, aby všichni žili svůj život v plnosti. Cílem této knihy není, aby byl oslaven pouze člověk, ale připomenutí skutečnosti, jak se Bůh může oslavit skrze člověka, který se zcela odevzdá do jeho vůle a dovolí, aby Bůh skrze něho konal velké věci. A to se P. Eliasi Vellovi z Malty podařilo za jeho jedenaosmdesát let života neskutečně dobře. 

Tato kniha je věnována jako poděkování otci Eliasovi za jeho věrnou službu Bohu i lidem zvláště v České republice a na Slovensku,“ stojí v knize.

(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!