Nadace sester Boromejek potřebuje maňásky

Sbírku maňásků se rozhodla uspořádat Nadace sester Boromejek už v létě, a protože jich je stále nedostatek, je prodloužena ještě do konce října. Maňásci budou pomáhat především při léčbě traumatizovaných dětí a seniorů, kteří prošli, nebo procházejí nějakým traumatem, a to jak v Čechách, tak v zahraničí.

Tam, kde je obtížné navázat komunikaci totiž může právě maňásek odbourávat bariéry a být jakýmsi prostředníkem terapie. „Chtěli jsme se zapojit do jednoho z klíčových témat poslední doby, a to do pomoci traumatizovaným osobám. Máme za sebou kovid, bylo zemětřesení v Turecku, Sýrii, válka na Ukrajině, nyní také v Izraeli, rozpadají se rodiny,“ vysvětluje Veronika Kimmer z Nadace sester Boromejek.
Maňásek by měl být dostatečně velký, aby se vešel i na velkou ruku, nejlépe s pohyblivými prsty ideálně aby byl dostatečně velký i na dospělou mužskou ruku. Aby byl měkký, příjemný na dotek s pozitivním výrazem.
Fantazii se meze nekladou, maňásci mohou být starší, co kdo doma najde, ale také je lze doma vyrobit. Na projekt lze pomoct také finančně.


„Maňásek je jedním z bezpečných nástrojů, pomůcek psychotraumatologů, který nám může pomoci otevřít dveře zpět do světa vzájemné komunikace a vzájemného spojení. Ale také nám pomáhá odbourávat určité bariéry například v oblasti emocí nebo doteků, se kterými mívají traumatizovaní lidé potíže. Maňásek zde bývá velkým pomocníkem. Pokud se léčba psychických traumat zahájí včas, tak se i díky správně zvolené odborné péči může u pacientů předejít posttraumatickým syndromům,“ objasňuje Veronika Kimmer.
Pomoc probíhá ve spolupráci s Českým institutem pro psychotraumatologii a EMDR a pomáhá v česku i v zahraničí. „Tento institut proškolil asi 7500 lidí pro krizové situace týkající se války na Ukrajině a tisíce dalších osob, které bezprostředně pomáhají především v zahraničních oblastech zasažených válkou, zemětřesením či jinými katastrofami,“ vysvětluje Veronika Kimmer s tím, že projekt dál poběží i po skončení sbírky maňásků.
Více informací, jak pomoci najdete na www.nadacesesterboromejek.cz.
(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!