Program Navzdory pomohl už desíti miliony korun

Rodin, které se ocitly v tíživé situaci a nemají třeba ani na základní potraviny, hygienické potřeby nebo léky, přibývá. Jedním z mála projektů, který neshání dárce, ale naopak ty, kdo potřebují peníze, je program Navzdory, který nabízí Nadační fond Credo.

„Chtěli bychom s dětmi velmi poděkovat Nadačnímu fondu Credo. Velmi nám pomohl v době největší krize, která nám nastala v březnu 2020 v době uzavření škol a školek z důvodu Covid 19. Tehdy jsem se dostávala do čím dál větší finanční krize. Tou krizí ovšem trpěly nejvíce děti. Byla jsem nucena zůstat na ošetřovném. Ale vzhledem k tomu, že to byla nečekaná situace a já jsem matka samoživitelka, se dvěmi nezletilými dětmi, neměla jsem vůbec žádnou rezervu. A zkuste si žít z pouhých 60% z vaší výplaty. Prostě to nešlo,“ píše jedna z maminek své poděkování. Právě v době kovidu a pro další podobné příběhy ve Zlínském kraji program vznikl.
„Tento program vymyslel Pan Radomír Lapčík, zakladatel Nadačního fondu Credo. Ze začátku jsme dělali hodně evangelizačních aktivit, ale v pandemii kovid to najednou nešlo. Zároveň viděl, že na tom jsou mnohé rodiny finančně špatně, a tak se rozhodl věnovat deset milionů do programu Navzdory,“ vysvětluje regionální manažerka Zlín Michaela Straková počin českého podnikatele a filantropa. Během uplynulých tří let už peníze vyčerpali, ale pan Lapčík se rozhodl dál rodiny podporovat. Momentálně probíhá, jak objasňuje Michaela Straková, už devátý ročník programu, který podpořil 1463 dětí a z toho některé opakovaně.

Rodiny s dětmi mohou dostat v každém kole pro každé zdravé dítě tři tisíce korun, pro dítě se zdravotním postižením šest tisíc korun. „Využívají to na potraviny, úhrady nájmu, energií, na kroužky pro děti, oblečení, na tábory, u zdravotně postižených přispíváme na rehabilitace nebo na speciální pomůcky,“ říká Michaela Straková. V každém dalším kole může rodina žádat o dar znovu. Někteří to využívají, jiní potřebují pomoc třeba jen jednorázově. „Například když přijdou o práci, nastane nějaká neočekávaná situace, třeba se jim rozbije pračka, nebo mají víc dětí a v září potřebují přispět na věci do školy,“ objasňuje regionální manažerka.
U každé žádosti je třeba mít garanta, třeba sociálního pracovníka nebo kněze, který potvrdí potřebnost. „A je skvělé, že nás sociální pracovnice vyhledávají, když vědí o někom, kdo naši pomoc potřebuje,“ pochvaluje si Michaela Straková s tím, že se často na ně obracejí i maminky z azylových domů, třeba ty, které kvůli domácímu násilí musely i s dětmi utéct. Současné, deváté kolo, běží až do 21. prosince. A vyřízení žádosti je celkem rychlé. Podle počtu potřebných, většinou ale jen několik týdnů.
„Jeden dobrý člověk mi doporučil vyzkoušet Vaši nadaci. Jsem velice ráda, že mi Váš dar byl schválen a následně nám bylo v rekordně rychlém čase i pomoženo. Velmi nám to pomohlo. Až tak, že jsme si nyní s dětmi mohly dovolit výlet do ZOO Olomouc. Děti byly unešené. Najednou jsem měla dětem z čeho koupit potraviny i boty které tak moc potřebovaly. Také i oblečení jako jsou bundy. A ještě jsem se nemusela bát zda bude z čeho uvařit. Jelikož jsem dostala finanční pomoc i na potraviny a hygienické potřeby. A za odložené a ušetřené peníze jsem tím pádem mohla dětem dopřát krásný jednodenní výlet jak jsem již zmiňovala,“ píše jedna z dalších obdarovaných.
Více informací včetně formuláře pro ty, kdo potřebují pomoc, jsou zde.

Kateřina Šťastná

 

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!