Svátost dává Bůh. Kněz je pouze prostředník

Kardinál Dominik Duka o odpovědích papeže kardinálům

Exkluzivně pro Katolické noviny

Odpovědi papeže Františka pěti kardinálům je třeba především srovnat s tím, na co se kardinálové ptají a na co papež odpoví. Uvědomme si, že jde o odpovědi kardinálům, nikoli médiím a samozvaným komentátorům. Počkejme na odbornou diskuzi a komentáře.

Dovolte mi však vyjádřit se k horké debatě, která aktuálně probíhá v médiích a na sociálních sítích. V současné diskuzi jde o manželství jako takové. Řada předních médií nejen v České republice uvedla, že papež František připustil žehnání stejnopohlavním párům. Takové tvrzení však v textu papežových odpovědí nenajdeme.

Papež hovoří o požehnání člověku, kterému mohu požehnat například před operací, během nemoci nebo aby překonal bolest. Lidí, kteří žádají požehnání se neptáme, zda chodí do kostela. Dáváme požehnání, aby jim Bůh pomohl překonat těžké období. V požehnání je vždy dobro.

Požehnání může mít ale i opačný účinek. Pokud přijde vrah a řekne mi, abych mu požehnal na jeho „dobrý“ úmysl, tak tomu Bůh žádné požehnání nedá. Jde spíš o volání do nebe o trest. (Zde chci zdůraznit, že nepřirovnávám osoby žijící ve stejnopohlavních vztazích k vrahům).

Sňatek, uzavření manželství, je slib dvou lidí: muže a ženy. Svým sňatkem se oba zavazují, že ho budou dodržovat. Boží požehnání pak pozdvihuje tento jejich slib na svátost.

Svátost ale dává Bůh! Já jako kněz jsem pouze prostředník.

Jestliže Kristus říká, že na počátku tomu bylo jinak (Mt 19, 8), pak existuje pouze monogamní, nerozlučné manželství muže a ženy a jenom zde působí ona svátost manželství. Nikdo jiný nemůže zakládat žádné alternativy.

Problémem také je, že mnozí vidí ve sňatku jenom sexuální společenství. To ale není podstatou manželství. Sexualita je důležitá, ale je to láska, která se dává a realita dávání se projevuje v dítěti. To je dar, kterým manželé obdarovávají sami sebe a obdarovávají jím i společnost. Předáváním života se vytváří rodina.

Nazapomeňme na tyto skutečnosti.

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!