Synoda v přátelské atmosféře: Odlišné názory jsou respektovány

„Nemáme podávat žádné konkrétní informace ze synodní auly, ale mohu říci, že zde panuje velmi přátelská a velmi činorodá atmosféra,“ řekl pro Katolické noviny biskup Zdenek Wasserbauer, jeden z 375 delegátů z celého světa. Informace z průběhu celosvětového shromáždění v Římě dostaneme až po jejím skončení za dva týdny. Ptali jsme se na jeho dojmy a postřehy z místa.

Na setkání, které probíhá od 4. do 28. října, je biskup Wasserbauer jediný hlasující zástupce České republiky. „Program je náročný, probíhá každý den od 8.45 ráno přibližně do půl osmé večer, s polední pauzou. Je velmi hlídaná prezence, abychom byli na všech částech programu,“ konstatuje biskup Wasserbauer. „Diskuse mezi námi jsou velmi zajímavé a poučné. I v malých pracovních skupinách, tzv. circoli minori, vládne velmi přátelský duch a velmi intenzivní diskuse. Nebojíme se diskutovat, mít na věci odlišný názor, ale při naprostém vzájemném respektu a úctě k druhému. Je v klidu přijímáno, že někdy vidíme věci dost odlišně.“

Přátelská atmosféra pokračuje i o přestávkách na kávu, kde je možné seznamovat se s řadou zajímavých lidí z různých koutů světa. „Tento týden ve čtvrtek odpoledne jsme všichni absolvovali také pouť do katakomb svatého Šebestiána, kde se nacházely určitý čas ostatky sv. apoštolů Petra a Pavla a kde se podle tradice také i přes některé odlišné postoje vzájemně přátelsky objali. I toto byla jedna z dalších příležitostí poznat nové lidi a pohovořit si spolu v jiném než pracovním prostředí,“ říká biskup. Pro něj osobně je účast na synodě velmi cennou zkušeností a říká, že je opravdu rád, že může být přítomen.
(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!