Českomoravská Fatima vybuduje téměř sto bytů pro seniory

Je to pouhých pár měsíců, co byla dobudována a požehnána replika fatimské Capelinhy v Koclířově. Vedle poutníků z Čech, Moravy a Slovenska, sem jezdí lidé z celé střední a východní Evropy. Nyní se Českomoravská Fatima rozrůstá dál.

Od roku 1995, kdy zde vzniklo mariánské poutní místo, se Koclířov změnil k nepoznání. Dva kostely, ubytovací zařízení s kapacitou až sto lidí, exerciční prostory, vlastní restaurace i cukrárna, kaple zjevení, rozsáhlé zahrady v okolí… Pravidelné modlitby, bohoslužby, duchovní cvičení i online přenosy. Nyní se chystá další velkolepý projekt.
„Začne stavba penzionu pro seniory, bude to šestipodlažní budova, která bude stát vedle naší restaurace. Měla by být hotova v roce 2026,“ přibližuje projekt P. Pavel Dokládal, děkan a farář z Koclířova, někdejší Národní prezident Fatimského apoštolátu v ČR. V budově bude 96 bytů pro seniory. Každý bude mít vlastní kuchyňský koutek a byty manželů budou propojené. Kdo bude chtít a moct, tak si bude sám vařit, ale může si objednat jídlo i přímo na pokoj.
„Když vidím, jak v běžných domovech důchodců se lidé ráno nasnídají a pak jen čekají, co bude k obědu, pak jim možná pustí nějakou hudbu nebo film a zase čekají na večeři, tak my bychom chtěli nabídnout víc. Senioři se mohou účastnit našich modliteb, pobožností, růžence, mší svatých, buď přímo v kostele, anebo i z postelí. Chceme, aby ti lidé byli přímo napojeni na Fatimu, účastnili se modliteb. Je tady obrovská dimenze smysluplného trávení času pro ně, možnost získat tady obrovské milosti,“ konstatuje P. Dokládal s tím, že myšlenka Fatimy je mj. obětovat utrpení, přinášet ho jako znak smíru, napojovat se na Pannu Marii. Pro mnoho seniorů, kteří by se jinak ze svých domovů nebo domovů důchodců nedostali na mši svatou ani ke svátostem, to bude obrovské obdarování.
„Mimo to bychom tu do budoucna rádi vytvořili rodinné centrum, vystavěli domky pro mladé rodiny, které by tu žily, ale to už je práce spíš pro mé nástupce,“ usmívá se P. Pavel Dokládal, který v Koclířově působí od samého začátku, tedy téměř devětadvacet let.

Pro ty, kdo by rádi zavítali do Koclířova na svátky, je možné zde pobýt několik dní, včetně Silvestra. Místní cukrárna nabízí také vlastní vánoční cukroví s možností objednat si ho domů.
Bližší informace k Vánočnímu programu najdete zde

Předběžný zájem o byty můžete hlásit na recepci ČM Fatimy. Tel. 731646800, email: recepce@cm-fatima.cz

(kš)

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!