Dějiny lidstva jsou v Božích rukách

Mše svatá na poděkování Bohu a Anežce České za – už 34 let svobody, se uskuteční tentokrát v bazilice sv. Jakuba Většího na Praze 1, a to v pátek 17. listopadu v 10 hodin. Hlavním celebrantem bude litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

„Začalo to už v roce 2009, kdy bylo 20. výročí 17. listopadu. Chtěli jsme, aby to nebylo jen připomenutí 17. listopadu na Národní třídě, ale aby tato oslava měla i duchovní rozměr,“ říká za organizátory Jan Wolf, zastupitel hlavního města Prahy. Dodává, že na počátku, 12. listopadu 1989 byla právě Anežka Česká. Duchovní záležitosti v době komunismu i třetího odboje hrály velkou roli, a i proto se organizátoři rozhodli před patnácti lety spojit oslavy s děkovnou mší svatou. Stala se z toho tradice. Mše svatá na poděkování Bohu a Anežce České se koná každý rok v různých kostelích Prahy tak, aby po ní průvod mohl společně jít položit květiny na Národní třídu.

„Snažíme se, aby se neopakovali hlavní celebranti, takže za těch patnáct ročníků se opakovali asi jen dva. Letos podruhé bude celebrovat litoměřický biskup Jan Baxant,“ říká Jan Wolf.

Lidé by na tuto děkovnou bohoslužbu za svobodu mohli přijít z několika důvodů. Jednak proto, že je slušné Bohu i dobrodincům děkovat, pak i proto, že si nechceme zvykat na pohodlné zapomínání, a konečně i proto, že pro svobodu lidského ducha je nutné něco podniknout, abychom ji neztratili. V současné době je naše svoboda, žel Bohu, stále více ohrožována,“ řekl pro KN biskup Jan Baxant. Během mše svaté bude hovořit mj. o skutečnosti Božího jednání v dějinách, resp. i před oněmi 34 lety. „Není třeba stále dokola připomínat, že to byla sametová revoluce, že to byla politická objednávka či blamáž, ani důsledek vyprázdnění tehdejších tezí totalitního režimu. Chci lidem v klidu zdůraznit, že dějiny lidstva jsou v Božích rukách a světci, v tomto případě sv. Anežka, bývají prostředníky Božího působení. Vždyť Bůh téměř vždy jedná prostřednictvím svých vyvolených. Viz. Panna Maria, viz. sv. Anežka a další,“ říká Jan Baxant.

Svatá Anežka je mu sympatická tím, že nelpěla na bohatství a moci. Netoužila druhé lidi ovládat, ale jim sloužit. „Její statečný životní příklad je nyní vysoce aktuální. Musíme odolávat mocným i jejich podvodným lákadlům. Sv. Anežka se držela zásady Kristovy i Panny Marie: šťastnější je sloužit než panovat. Samozřejmě se na tuto děkovnou bohoslužbu těším a jsem vděčný, že mě na ni již podruhé pozvali moji dobří přátelé z pražského magistrátu. Děkuji i panu pražskému arcibiskupu Janovi, že s jeho svolením mohu tuto mši svatou sloužit. Bude v kostele sv. Jakuba a v přilehlém klášteře byla v době totality průmyslovka, kde jsem maturoval,“ vzpomíná pan biskup. Po mši svaté půjde spolu s průvodem na Národní třídu. Tiše a soukromě. „Nejsem politickou osobou, ale pomodlit se tam může každý,“ uzavírá.

 


Jan Wolf vzpomíná, že uplynulé ročníky tohoto setkání kopírovaly dění v České republice. V roce 2009, kdy to bylo poprvé, proběhla mše svatá na poděkování Bohu a Anežce České v pražské katedrále. Když se slavilo pětadvacet let od 17. listopadu 1989, sloužil mši sv. kardinál Dominik Duka v kostele sv. Voršily. V kázání tehdy vzpomněl, že měli v ten den tajné setkání dominikánů právě u sv. Voršily, a jak byl kostel otevřen, aby poskytl azyl studentům z Národní třídy. „Potom byl covid, slavili jsme na Strahově, u premonstrátů, bylo nás tam jen šest a dva kněží, bylo to přenášení televizí Noe a nikdo tehdy nevěděl, jak to bude dál,“ říká Jan Wolf. Nejnezapomenutelnější kázání měl kardinál Miloslav Vlk v Týnském chrámu.

„Když se podívám na současné dění ve světě, válka na Ukrajině, v Rusku, na jihu Izraele, tak si uvědomuji, že svoboda není samozřejmost a chceme, aby lidé mohli žít ve svobodě. To, že naši předkové v době komunismu a předtím fašismu bojovali a byli utlačovaní, ponížení, i je to ničilo fyzicky, psychicky, měli újmu na zdraví, i to, co se děje ve světě, je pro mě jako křesťana výzvou, abychom se zamysleli, jestli to, co se děje, je dobře. A začít bychom měli každý u sebe, přehodnotit svůj pohled na svět. Kdybychom takto oslovili každého, aby se nad sebou byť jen na vteřinu zamyslel nad tím, co činí, tak to by byl jeden z důvodů, proč má křesťanství v dnešním světě smysl.

Mše svatá na poděkování Bohu a Anežce České za 34 let svobody, bude přenášená také TV Noe a rádiem Proglas.

(kš)

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!