Dominik Duka prezentoval svou bilanční knihu

Ve středu 6. prosince představil kardinál Dominik Duka svou nejčerstvější knihu Zpověď s podtitulem Životní pouť a vyznání kardinála Dominika Jaroslava Duky. „Já jsem nic nenapsal,“ prohlásil mimo jiné kardinál a myslel tím, že životopis by nevznikl bez spoluautorství Milana Syručka.

Ten před návštěvníky akce promluvil jako první: 91letý novinář vysvětlil, že jej s Dukou sblížil sdílený zájem o zbudování busty Charlese de Gaulla v Praze (biografii tohoto Francouze Syruček publikoval v 70. letech). S kardinálem se přátelsky setkává a to byla příležitost ke skládání Dukových pamětí. Nakladatel Zdeněk Doležal poté poděkoval za možnost se knihy ujmout a ocenil, že v ní Duka na všechny své profese a role vzpomíná s vděkem.

První ukázku z knižní novinky četl P. Romuald Rob: byla to slova spoluautora Syručka o tom, že kniha vyniká otevřeností, s jakou k ní kardinál přistoupil. Čtení druhého výňatku se zhostila sestra Dominika Bohušová: týkal se Dukova dětství v Hradci Králové – např. atmosféry panující v bytě po Viktoru Fišlovi nebo slavností Božího Těla s pochodujícími vojáky.

Poslední střípek textu, jejž tentokrát četl kardinál Duka, vypovídal o pobytu ve věznici Plzeň-Bory, kde se při vycházkách setkával s personami disentu jako Václav Havel či Jiří Dienstbier. Prý už tehdy jej napadlo, že Havel by byl dobrým prezidentem.

Prezentace memoárů Zpověď proběhla v Muzeu Karlova mostu a hudební produkcí jej zarámoval soubor Hora fugit. Zazněly písně z barokních kancionálů tematicky zaměřené na narození Mesiáše.

Exkluzivní rozhovor s kardinálem Dominikem o vzniku biografie Zpověď a některých momentech v ní obsažených zde:

Takto jsem to prožil já. Kardinál Duka o své nové knize

Knihu lze zakoupit zde:

https://eshop.cirkev.cz/knihy/zpoved_12708

 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!