Litoměřice v očekávání nového pastýře

Biskupské svěcení Stanislava Přibyla je za dveřmi, už tuto sobotu (2. března) v 11 hodin započne v litoměřické katedrále svatého Štěpána slavnostní liturgie, na jejímž konci bude v Čechách o jednoho biskupa více.

Jelikož jde o událost mimořádnou, v Litoměřicích se konají rozsáhlé přípravy, na nichž biskupství spolupracuje s místní samosprávou, která podle generálního vikáře Martina Davídka organizátorům vychází vstříc, čímž navazuje na dlouhodobě dobré vztahy. „Přípravy jdou poměrně hladce a i složitější věci se průběžně řeší,“ komentuje situaci Davídek.

Mezi ony složitější věci patří kupříkladu parkování a obecně doprava na Dómské náměstí čili dějiště události, jak řekl tiskový mluvčí Biskupství litoměřického Dominik Faustus – bylo nutno zajistit zábor parkovišť a kyvadlovou dopravu od autobusů ke katedrále. Očekává se několik tisíc poutníků, pročež katedrála všechny nepojme a před ní budou připraveny obrazovky přenášející mši i přístřešky pro případ deště.

Protože obrazovky spotřebují enormní množství elektřiny, poslouží na místě zapůjčená elektrocentrála, dodává Faustus a popisuje program po mši: „Po samotné bohoslužbě se poutníci budou moci setkat s novým biskupem před katedrálou a posilnit se občerstvením, které je bude čekat pod přístřeším stanů rozmístěných v prostoru Dómského náměstí.“ Krmi pro poutníky nachystá Střední hotelová škola Teplice.

Organizací spolupracujících na přípravě je však více: Městská policie, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, zdravotnická záchranná služba a litoměřické hotely, kde přenocují hosté. Vítaná pomoc, jak Faustus zmínil, přišla rovněž od Městských kulturních zařízení Litoměřice, která mají zkušenost s pořádáním velkých akcí. Značné zásluhy patří pomocníkům pracujícím zadarmo: „Na přípravě slavnostního dne spolupracují dobrovolníci z řad místních farníků a hlavně skupina Skautů Evropy, kteří budou nápomocni při organizaci zdárného průběhu slavnosti. Všem těmto dobrovolníkům patří velký dík,“ řekl.

Kanovník katedrální kapituly Martin Davídek se pokusil vystihnout specifikum sobotní litoměřické slavnosti ve srovnání s jinými biskupskými svěceními a inauguracemi: „Očekává se více hostů z řad zahraničního episkopátu, protože nový pan biskup jako generální sekretář ČBK má mnoho přátel mezi biskupy z celého světa, z nichž řada přicestuje.“

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!