Kostel v psychiatrické léčebně: střechu je nutno spravit

Takový je v Bohnicích stav, poněvadž pod krytinu stánku, jehož 55metrová věž nad nemocnicí ční, už zhruba patnáct let zatéká. Dotaci však Psychiatrická nemocnice Bohnice nedostala, pročež vyhlásila na renovaci střechy veřejnou sbírku. Plánuje také benefiční výstavy a koncert.

Secesní kostel sv. Václava na bohnické náhorní rovině začal růst v úvodním roce první světové války a stát (tehdy ještě monarchie) tak dával práci nezaměstnaným. Roku 1919 chrám vysvětil pražský arcibiskup Jan Sedlák; hrozilo ovšem, že dlouho se v něm shromažďovat věřící nebudou. Když totiž za druhé světové války město okupovali nacisté, měli v úmyslu kostelní věž demolovat, aby nesloužila spojeneckým pilotům jako orientační bod. Zátěžovou zkouškou pak kostel prošel po roce 1951, kdy komunisté dle svého zvyku ze sakrální stavby udělali sklad.

Znovuvysvěcení se bohnický svatý Václav dočkal roku 1993 a dodnes se v něm slouží bohoslužby pro pacienty a návštěvníky nemocnice (prostor používají tři církve – kromě římskokatolické též evangelická a husitská). V kostele, kde se mimo jiné scházejí terapeutické skupiny z nemocnice a kde se rovněž konají kulturní události, v únoru celebroval mši svatou arcibiskup Jan Graubner.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!